Salt cedeix un espai a l’entitat de les Cosidores al local municipal de Gaudí

Les onze integrants actuals ja han rebut encàrrecs i ara volen obrir una línia de bosses

L’Ajuntament de Salt (Gironès) ha cedit un espai del local municipal de Gaudí a l’Associació de les Cosidores perquè puguin dur-hi a terme la seva activitat. És un pas més per aquesta entitat que ara al mes de novembre celebrarà dos anys de vida i que va néixer en el marc del pla pilot del projecte estratègic d’economia social que va marcar-se iniciatives del sector tèxtil, arrelat històricament al municipi, i que posterior s’ha anat consolidant formant part de l’Ateneu Popular i de la Comunalitat de Salt.

Un curs de costura va ser l’origen d’aquesta agrupació que va arrencar amb una vintena de components i que ara l’integren onze dones de procedència molt diversa que el converteixen en un grup molt heterogeni.

Dues de les components de l’entitat, l’Alba Latorre i l’Alba Bartomeus, expliquen que disposar del nou espai “ens permet guanyar molt de temps, ja que a l’espai on estàvem a l'obrador comunitari de costura de l’Ateneu Popular de Salt havíem de muntar i desmuntar les màquines cada vegada i ara a l’Espai Municipal de Gaudí ja queda tot muntat”. A més, afegeixen que “disposem d’un despatx que ens ajuda per a les gestions més administratives quan tenim encàrrecs”.

En aquests dos anys de vida, l’entitat assegura que “el boca-orella ens ha permès tenir encàrrecs diversos, des de fer bates per la Farga, a fer 100 bosses promocionals o màscares ignífugues per a forestals o hem fet vestuari per un parell de companyies d’El Canal i el nou local ens permet fer un pas més per consolidar l’estructura de l’entitat, ja que podem venir quan vulguem i fer-ne ús”. Bartomeus admet que “l’objectiu que ens vam marcar és poder-nos autoocupar, però per algunes de les integrants de l’associació l’important és trobar-nos, aprendre i fer xarxa social entre nosaltres i, per això, som un grup molt cohesionat”.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, subratlla que “ens agrada veure com locals i espais que hem adquirit des del govern municipal o que hem millorat reverteixen cap als saltencs i saltenques i acaben tenint ús per part d’entitats, ara amb les Cosidores a l’Espai Gaudí que també es fa servir per al servei de cures de Minuts Menuts o com fa unes setmanes que l’agrupament escolta Sant Cugat ja utilitza Can Boric per a les seves activitats”.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Serveis Econòmics, Toni Vidal, posa en relleu que “un dels projectes sorgits del pla estratègic d’economia social en el vessant tèxtil i que ha continuat l'ateneu Popular, que impulsa la Comunalitat de Som de Salt,  gràcies a una subvenció de la Generalitat i l’ajut anual de l'Ajuntament tingui continuïtat i vagi prenent més forma ens enorgulleix profundament. A més prediquem amb l’exemple, ara que des de Salt ostentem la presidència de la Xarxa Municipal de l’Economia Social i Solidària, el cas de les cosidores permet veure com des de l’àmbit social es poden impulsar projectes que puguin tenir un recorregut cap a la professionalització”.

A més a escala municipal també hi apostem i “està previst que des de les Cosidores puguin iniciar un curs de costura amb els participants del projecte ‘Juguem?’ per donar aquesta cultura tèxtil i fomentar les activitats de l’entitat”.

Les Cosidores de Salt tenen dues línies d’actuació diferenciada; per un costat la producció tèxtil i, per l’altra, cursos i tallers sigui a joves, adults sigui gent gran amb l’objectiu de dinamitzar grups a través del fet d’aprendre a cosir. Ara que disposen del local a l’Espai Municipal Gaudí de Salt volen donar un nou impuls a les xarxes socials i a la plana web per difondre les seves activitats i poder donar a conèixer la tipologia de productes que arriben a manufacturar.

La Fatima, la Milouda, l’Ikram, la Zaima, la Margarita, la Hakima o les dues Albas conformen un grup divers i al llarg d’aquest temps han anat aprenent a funcionar amb una empresa, encara que es mantinguin com associació. “Tot acaba revertint a l’entitat, ara hem comprat les màquines noves de cosir, però si cal també paguem el menjador d’algun fill perquè la mare pugui venir a fer les comandes previstes. No ha estat fàcil i sovint diem que impulsem la costura amb una mirada més social i que en els moments difícils només l’alegria sosté a l’entitat”, afirma una de les integrants de les Cosidores de Salt.