El col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona avisa que el mercat de lloguer de pisos d'estudiants a la ciutat "està saturat" i consideren "preocupant" la situació en matèria d'habitatge dels universitaris.
El principal motiu que hi troben és "la falta de mobilitat" que hi ha en aquests habitatges. La majoria dels estudiants viuen en pisos d'entre tres i quatre habitacions i paguen entre 870 i 1.100 euros al mes.
Això es tradueix en una despesa personal de 280 euros al mes per tenir una habitació. Com que quan acaben d'estudiar no troben "opcions millors" en matèria d'habitatge, els joves prefereixen quedar-se compartint pis i no hi ha prou rotació perquè entrin els nous universitaris.
Les immobiliàries gironines asseguren que estan "desbordades" amb el lloguer de pisos d'estudiants per la falta d'habitatges. Per cada anunci que publiquen, apunten que reben un centenar de sol·licituds en un sol matí. L'alta demanda deixa fora molts estudiants, que es veuen obligats a començar el curs acadèmic sense tenir un habitatge fix a la ciutat. Alguns d'ells opten per agafar el cotxe per desplaçar-se cada dia perquè no aconsegueixen llogar un pis a prop dels campus on estudien.
La manca de pisos en règim de lloguer a Girona se suma a la poca oferta que hi ha en residències per a estudiants a la ciutat. Actualment, n'hi ha quatre, una d'elles inaugurada aquest any, però el mercat també està saturat per la poca rotació que hi ha. Llogar una habitació en una residència ronda els 550 euros mensuals i la demanda és molt elevada.
Avui dia, pràcticament la meitat dels residents són estudiants de primer curs, segons apunten les immobiliàries gironines. Aquesta dada explica la dificultat dels universitaris en trobar un pis compartit el primer any. De tota manera, només un 40% dels usuaris d'aquestes residències decideix marxar quan s'acaba el curs, una xifra molt per sota del que era habitual anys enrere.
El motiu que atribueixen les immobiliàries a aquest fet és que els estudiants no troben un pis per compartir i per això s'hi queden. Per això el col·legi API demana que les autoritats locals i universitàries busquin solucions per resoldre el problema. Consideren que aquesta saturació no només afecta als estudiants, sinó que també repercuteix en la res