La Síndica de Greuges insta a ''restaurar'' la gola del Fluvià i ''cessar'' totes les activitats

També demana a les administracions que “posin fi” a una “conducta abusiva”

La Síndica de Greuges insta a “restaurar” la realitat mediambiental de la gola del Fluvià, a Sant Pere Pescador (Alt Empordà), i a “cessar” les activitats que s’hi fan sense permís. També demana que es facin retirar les construccions i instal·lacions actuals entre els quals hi ha guinguetes, un aparcament per a caravanes i lloguer de motos d’aigua i caiacs.

Tot, assegura la síndica, sense els permisos corresponents i que “resulten incompatibles amb el règim urbanístic del sòl i amb la protecció del medi ambient”. En la seva resolució, a més, reclama a les administracions implicades que facin el que calgui per posar fi al que qualifica de “conducta abusiva d’ocupació i utilització del domini públic”.

La resposta de la síndica arriba després que diverses entitats ecologistes de l’Empordà denunciessin davant la institució la “inactivitat” de l’administració davant de l’empresa que des de fa anys hi fa activitats.

La zona té la classificació de sòl no urbanitzable d’especial protecció des de l’any 2003, i forma part del domini públic hidràulic i del domini públic marítimo-terrestre. A més, l’espai té un gran valor ecològic, biològic i ambiental i es considera clau en el manteniment de la gola del Fluvià i de les reserves del parc natural.

Les entitats denunciaven que el propietari dels terrenys va començar-ne a fer ús amb finalitats empresarials l’any 2021 i va oferir-hi activitats “sense disposar de les autoritzacions administratives necessàries”.

Arran de les queixes, l’equip de la síndica es va desplaçar fins en dues ocasions a la zona i va constatar que s’ha fet una ocupació de l’espai i s’hi ha organitzat activitats que són incompatibles amb el règim jurídic del sòl, l’espai natural i els valors i requeriments de la Xarxa Natura 2000.

També ha conclòs que s’ha ocupat i utilitzat el domini públic “sense el títol administratiu corresponent” i s’hi han instal·lat construccions “no autoritzades en zones protegides”.

A més, considera que s’han ocupat i utilitzat “sense permís” parcel·les que són de l’Ajuntament de Sant Pere i de la Generalitat i que, a més, s’ha tancat un camí d’ús públic, el del Joncar, impedint l’accés a la gola del Fluvià. Per tot plegat, conclou que és “imprescindible” restaurar l’espai, cessar les activitats i retirar les actuals construccions i instal·lacions.

Precisament, aquest estiu un centenar de persones es van mobilitzar a la zona per reclamar que es reobrís el camí i el renaturalitzés l’espai. També denunciaven que s’hi feien activitats “il·legals” però el seu promotor es va defensar dient que tenia tots els permisos en regla.