La falta de pluges frena els naixements de tortuga mediterrània al Centre de Reproducció de l'Albera

N'han sortit menys d'un centenar quan en els últims anys n'hi havia entre 300 i 400

La falta de pluges està frenant els naixements de tortuga mediterrània al Centre de Reproducció de l'Albera (CRT), a Garriguella (Alt Empordà). El tècnic del centre, Andreu Cufí, diu que n'han nascut menys d'un centenar quan habitualment en surten entre 300 i 400. "Ja estem a l'octubre i durant el setembre hauria d'haver nascut el gran gruix", explica Cufí.

En aquest sentit, explica que el clima té una gran incidència en aquesta espècie perquè necessita que la terra estigui humida per poder sortir a l'exterior i, alhora, alimentar-se dels primers brots d'herba que deixen les precipitacions. Una altra de les hipòtesis que podria explicar el descens, però, és que les femelles hagin fet menys postes perquè no troben les condicions idònies.

La sequera de l'any passat va avançar-ne el naixement i va provocar la mort d'alguns exemplars, que van quedar secs dins els ous. Enguany, el fet que no hagi plogut suficient està provocant un nou escenari: menys naixements. "En els últims anys si naixien entre 300 i 400 exemplars, aquest any, de moment, en tenim menys de la meitat", explica Cufí. "Sumat amb tot el que va passar l'any passat i que aquest any no plou gaire, provoca que cada cop en criïn menys", afegeix el tècnic del centre.

A més, des del centre creuen que el fet que hi hagi poc aliment i que les condicions no siguin les òptimes pot haver propiciat que les tortugues facin menys postes. De fet, el centre té un centenar de tortugues d'aquesta espècie. D'aquest centenar, una setantena són femelles, que poden arribar a fer dues postes d'entre 3 i 5 ous cada vegada.

"Potser ja, de forma natural, estan detectant d'alguna manera que estem en un procés molt sec, i elles mateixes, potser s'inhibeixen una mica a l'hora de fer les postes. Veuen: no tenim recursos, no tenim menjar, no tenim on beure, no tenim les condicions adequades per fer els nius, potser, aquest any no en faig dues sinó una de tres o de quatre ous", explica Cufí.

Una altra de les opcions que es plantegen és que alguns dels exemplars s'hagin quedat dins l'ou esperant un escenari més idoni. "Quan fa uns tres mesos que està a sota de terra, ja està completament formada, té un líquid dins de l'ou, que és el que l'alimenta. Com que veu que no hi ha prou humitat i la terra està dura per trencar l'ou, algunes decideixen quedar-se", detalla.

Però, i quines són les condicions idònies per sortir de l'ou? Doncs una terra humida fruit d'un "bon ruixat" que deixi entre 30 i 40 litres. "La terra es torna més tendra i la poden trencar fàcilment perquè, al cap i a la fi, tenen unes ungles diminutes i han d'anar gratant a poc a poc per sortir a la superfície", remarca Cufí.

Aquestes pluges, que "habitualment" eren a finals d'agost o durant el setembre, feien que naixessin i, alhora, creixessin els primers brots tendres dels quals després elles s'alimenten. "Clar, aquestes condicions no s'han donat", afegeix Cufí. "Hi ha hagut alguns ruixats, però no han sigut suficients", conclou.

El canvi en la climatologia, però, no només ha afectat els naixements sinó que fa temps que també té un impacte sobre el període d'hivernació d'aquesta espècie. "En principi no hauria de tardar, però és clar també portem una època que no sabem quan arriba el fred de debò i, a vegades, estem en ple novembre i les tortugues encara estan molt actives", explica Cufí.

El tècnic, a més, creu que tots aquests canvis "han vingut per quedar-se", tot i que també és possible que siguin cíclics. "El canvi climàtic ja és això: períodes de sequera extrema i petits episodis de molta precipitació", afegeix el tècnic del centre.

La temperatura, determinant

De fet, la temperatura és tan important per a aquesta espècie que en determina, fins i tot, el sexe. Quan la temperatura durant la incubació és inferior als 32 graus es formaran mascles mentre que si és superior, seran femelles. Per això, si la temperatura segueix augmentant podria provocar en els pròxims anys un augment de femelles entre els nous naixements.

Efectes del canvi climàtic en altres espècies

Del Centre, a més, remarquen que els canvis que està experimentant aquesta espècie no són aïllats. "Hi ha algunes espècies de tortugues exòtiques que ja pràcticament ni hivernen. Les aquàtiques, típiques de Flortida, arriben el mes de gener i febrer i estan prenen el sol tant tranquil·lament a les bases que tenim", explica Cufí.

40 anys recuperant tortugues

El Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera celebra el pròxim 12 d'octubre el 40è aniversari d'una aventura que va començar l'any 1984 de la mà de l'Associació d'Amics de la Tortuga de l'Albera (ATA) al Mas Pòlit de Vilamaniscle.

Deu anys després es va traslladar a les actuals instal·lacions de la Mare de Déu del Camp, a Garriguella. En els últims 27 anys en què s'ha estat fent cria efectiva de tortuga mediterrània s'han alliberat 3.790 exemplars al Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) de l'Albera i 317 al Parc Natural del Cap de Creus. Tots ells nascuts al centre.

A més, el centre ha acollit un total de 10.475 exemplars, procedents de particulars, que s'han pogut alliberar al Parc Nacional del Garraf, el dels Ports, del Montsant i l'Espai d'Interès Natural del Gaià, contribuint així a la "recuperació" d'aquesta espècie en altres indrets del país.

Pel que fa a la tortuga de rierol, se n'han alliberat 707 exemplars i el projecte de cria en captivitat de la tortuga d'estany ha permès alliberar 760 exemplars més.

D'altra banda i al llarg d'aquests anys, el centre ha rebut un total de 210.000 visitants, les aportacions dels quals continuen sent la principal font de finançament de l'organització.