Els Mossos donen per conclosa la investigació del doble crim a la Font de la Pólvora

Els arrestats s'amagaven a casa de familiars i prenien mesures per evitar la detenció

Els autors del doble crim de la Font de la Pólvora de Girona durant la revetlla de Sant Joan s'amagaven a casa de familiars i prenien mesures de seguretat per evitar ser detinguts.

Segons la policia, això va dificultar l'operació que es va saldar aquest dimarts amb la detenció a Pinos Puente (Granada) per part dels Mossos d'Esquadra, en coordinació amb la Guàrdia Civil, del presumpte autor material dels trets i la seva dona, considerada inductora dels crims.

Els agents van detenir dues persones més -un menor i un altre home- relacionats amb els fets. El jutjat d'instrucció 3 de Girona ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per als tres detinguts majors d'edat.

Els fets es remunten a la nit de Sant Joan quan un home va disparar contra diverses persones que estaven celebrant la revetlla al barri de la Font de la Pólvora, arran d'una discussió prèvia entre dues dones. Un dels ara detinguts, armat amb un kalàixnikov, va obrir foc. Un altre implicat també hauria disparat amb una arma curta. Arran de l'atac, dues persones, una dona de 44 anys i un home de 48, van morir i dues persones més van quedar ferides de gravetat.

Immediatament després dels fets, la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a Girona va obrir una investigació per esclarir les causes i identificar els autors i tots aquells que hi podien estar relacionats. Fruit de les indagacions fetes i de les declaracions dels testimonis, la policia va determinar que els presumptes autors dels fets haurien fugit cap a Andalusia.

El focus, a Pinos Puente

Els investigadors es van coordinar amb la Guàrdia Civil i van posar el focus a Pinos Puente, on creien que s'havien amagat els principals sospitosos. Les indagacions van situar els fugitius en una casa d’uns familiars d’aquesta localitat granadina des d’on s’amagaven i en un zona on darrerament s’han produït altres episodis amb presència d’armes de foc.

Els presumptes autors, així com altres familiars involucrats en els fets, prenien mesures de seguretat per evitar ser detectats, fet que li va afegir dificultat a la investigació, ja que era difícil realitzar vigilàncies i confirmar en quin punt exacte es trobaven.

Amb totes les informacions recavades, es va dissenyar un dispositiu on van participar efectius dels dos cossos amb l’objectiu de detenir els presumptes autors i altres implicats. L’operatiu va comptar amb la participació d’efectius de la DIC de Girona desplaçats a Andalusia, components de la Unitat de Policia Judicial de la Zona de Catalunya i agents de les Unitats Orgànica de Policia Judicial de Granada, Girona i Jaén, a més de les unitats uniformades del Grup de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil. També es va activar la Unitat Especial d’Intervenció de Guàrdia Civil per la perillositat dels presumptes autors.

A primera hora d'aquest dimarts, els agents van fer dues entrades en domicilis de Pinos Puente, on van localitzar i detenir els principals sospitosos, un home de 32 anys i una dona de 27, com a presumptes autors de dos delictes d’assassinats consumats, dos en grau de temptativa, un delicte de lesions i un de tinença il·lícita d’armes. En l’escorcoll realitzat als domicilis es va intervenir una elevada quantitat de diners en efectiu i telèfons mòbils.

En paral·lel, els investigadors dels dos cossos van fer una entrada a Alcalá la Real (Jaén) en un domicili que era d’interès per a la investigació, especialment pel que fa a la recollida d’indicis. En aquest domicili els agents van detenir un altre home al qual li constava una ordre judicial de crida i cerca.

Hores més tard, dos homes -un major d’edat de 31 anys i un menor- que són cunyat i nebot del presumpte autor dels fets, es van lliurar a dependències policials de Guardia Civil de Granada on van quedar detinguts per la seva relació amb els fets. A tots dos se'ls investiga com a presumptes còmplices de dos delictes d’assassinats consumats, autors d’assassinats en grau de temptativa i delictes de tinença il·lícita d’armes.

Els arrestats van passar a disposició judicial aquest dijous, on es van practicar una dotzena de declaracions i 37 rodes de reconeixement. A l'exterior dels jutjats s'hi va desplegar un fort dispositiu policial per evitar aldarulls.

Després de la compareixença, el jutjat ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per als tres detinguts majors d'edat. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJC), la magistrada considera un dels arrestats autor material dels fets, la dona inductora i el tercer arrestat còmplice. En relació als mateixos fets, el jutjat de menors ha decretat sis mesos d'internament tancat i terapèutic per al menor. 

Sis detinguts

A aquests quatre detinguts s’hi ha de sumar les dues detencions del passat 17 de setembre quan dos homes de 23 i 26 anys -que són germans de la presumpta autora- es van presentar a les dependències policials de Mossos d’Esquadra a Figueres acompanyats dels seus advocats i van quedar detinguts. Els arrestats també estarien relacionats amb els fets. Es dona les circumstàncies que els sis detinguts pels fets són familiars.

Amb aquestes detencions, els Mossos donen per conclosa la investigació pel doble crim.