El Transhumant Festival programa actes a una cinquantena de municipis

La inauguració del certamen serà avui a Campdevànol

El Transhumant Festival arriba a la desena edició amb una programació que inclou actes a una cinquantena de municipis de Catalunya. "És l'edició més col·laborativa", afirma el director, Joaquim Roqué, que subratlla la importància de "reivindicar més que mai" la transmissió de valors com la tolerància i convivència que "tant necessita el Ripollès com el país".

Com a festival de cinema, enguany s'han seleccionat 50 films -16 llargs i 14 curts- d'un total de 335 obres presentades. Aquest divendres al vespre es farà la inauguració a Campdevànol amb el concert de Sergi Carbonell, exmembre del grup Txarango, i la projecció de quatre curts. L'acte estarà conduït per l'actriu Txe Arana.

Entre les activitats programades hi ha l'actuació aquest dissabte del grup infantil Xiula i la projecció del documental que ells mateixos protagonitzen, 'Dol i fa sol'. Serà a Campdevànol. Enguany, es repetirà la fórmula de la taula rodona que dona veu a joves migrats tutelats del Ripollès.

Explicaran les seves vivències i també formaran part del jurat jove del certamen. Segons el director del festival, "aquesta activitat la volem reivindicar més que mai perquè cada any veiem que és una eina molt important per difondre la tolerància entre diferents grups socials a la comarca".

Roqué alerta que els "sentiments racistes" de la societat estan anant en augment i subratlla la importància de fer activitats com aquestes. La taula rodona és una iniciativa que porten fent des de fa sis anys.

Pel que fa a les activitats i projeccions a diferents punts del territori, enguany el festival arribarà a una cinquantena de municipis de diferents punts de Catalunya -Girona, Garrotxa, Ripollès, Maresme, Pallars, entre d'altres- la xifra més alta.

Homenatge al fotoperiodista Gervasio Sánchez

La cloenda oficial del festival serà el 12 d'octubre a l'edifici de l'antic balneari Montagut a Campelles. Allà s'homenatjarà el fotoperiodista Gervasio Sánchez que rebrà el Premi a la trajectòria fotogràfica.

"Ell és un dels millors fotoperiodistes del món, pel seu compromís amb el qual fa i creiem que és una de les persones que més s'ho mereix en aquest àmbit", subratlla Roqué. Gervasio Sánchez (1959) és periodista i autor de més d'una dotzena de llibres fotogràfics on recull les seves vivències i treballs cobrint zones en guerra, com ara Sarajevo o l'Afganistan.