Castelló d'Empúries presenta els setens pressupostos participats amb dues novetats

El consistori crea un taller participatiu i utilitzarà la tecnologia Blockchain

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries (Alt Empordà), a través de la Regidoria de Participació Ciutadana, posa en marxa la setena edició del Pressupost Participatiu. La població tindrà l’oportunitat de decidir el futur de la partida econòmica destinada a aquest procés participatiu, que és de 250.000 euros un any més.

Aquest dilluns 16 de setembre s’ha presentat públicament la nova edició en un acte celebrat a la Sala Gòtica. Anna Massot, alcaldessa i responsable de la Regidoria de Participació Ciutadana, explica que “convoquem un any més els nostres veïns i veïnes a participar d’aquest projecte compartit com és el Pressupost Participatiu. En cada edició en surten projectes molt útils i que aporten valor, i això és un símptoma de la implicació i estima de la població pel municipi. Animem a tothom a fer arribar les seves propostes".

Enguany, la metodologia del procés participatiu inclou una novetat destacada en la fase de recollida de propostes: la convocatòria d’un taller participatiu. Aquesta jornada participativa presencial se celebrarà el dimarts 24 de setembre a les 19:15h a la Capella del Convent de Santa Clara, i algunes de les propostes sorgides del taller ja passaran directament a la fase final de votació.

Castelló d’Empúries i la tecnologia Blockchain

El procés participatiu previst en aquesta 7a edició viurà un fet singular i pioner, l’ús de la tecnologia blockchain en la seva fase final, la votació de les propostes guanyadores. L’empresa Mirada Local, conductora i responsable del projecte emprarà aquesta tecnologia en la votació popular.

Tal com explica el director de projectes de la companyia, Francesc Coral, ‘La tecnologia Blockchain ens permetrà desenvolupar un procés de votació segur, verificable i de plenes garanties’.

I afegeix que ‘Poder fer un seguiment del registre de vots de forma descentralitzada a través de la cadena de blocs, evita qualsevol possibilitat d’intromissió i fa que qualsevol persona pugui auditar i verificar de forma autònoma i anònima el recompte, de manera que es genera absoluta transparència en el procés’.

Inici de la fase de presentació de propostes

Del 16 de setembre a l’11 d’octubre restarà obert el període de recollida de propostes, que es poden fer arribar a través de quatre vies:

  • Per mitjà del web
  • Dipositant la butlleta del tríptic en les bústies ubicades a Castelló (OMAC, Biblioteca municipal, Pavelló municipal, Espai Jove “El Centro” i l’INS Castelló) i a Empuriabrava (OMAC, Espai Alberes i IE El Bruel Empuriabrava).
  • A la parada del mercat setmanal habilitada per l’Ajuntament els dies 24 de setembre (Castelló) i 28 de setembre (Empuriabrava).
  • Assistint al Taller Participatiu de recollida de propostes que tindrà lloc el dimarts 24 de setembre a les 19.15 h a la Capella del Convent de Sta. Clara.

No hi ha límit d’edat en la presentació de propostes i per tal que els projectes proposats siguin admesos han de:

  • Respectar el marc normatiu i legal existent.
  • Ser de competència municipal.
  • No contradir plans ja aprovats per l’Ajuntament.
  • Ser realitzables tècnicament.
  • No sobrepassar els 150.000 euros  (d’aquesta manera es garanteix que com a mínim es puguin executar dos projectes).
  • Ser considerades una inversió.

Valoració tècnica de les propostes i convocatòria d’un Fòrum Ciutadà

Totes les propostes recollides presencialment i electrònica seran valorades tècnicament pels serveis tècnics municipals. Així, totes aquelles que compleixin els requisits i no superin el pressupost fixat seran admeses.

Finalitzada aquesta fase es publicarà un document amb les propostes vàlides i desestimades; en el cas d’aquestes últimes s’especificarà el motiu.

Més endavant, durant el mes de gener (en una data encara per a concretar), la ciutadania serà cridada a prendre part del Fòrum Ciutadà de Priorització; una sessió participativa oberta a tots els veïns i veïnes en la qual els assistents hauran de seleccionar un nombre determinat de projectes que seran els que finalment se sotmetran a votació popular.

Votació popular

En la darrera fase del procés, les propostes finalistes seran sotmeses a votació ciutadana. Hi podran participar de forma online i a través dels punts de votació telemàtica distribuïts pel municipi totes aquelles persones empadronades al municipi majors de 16 anys. En aquest sentit, l’Ajuntament es compromet a integrar en el pressupost municipal del 2025 les propostes més votades fins a esgotar la partida de 250.000 euros.