Santa Pau, a un pas de recuperar el seu castell medieval

El municipi està a punt d'aconseguir els 350.000 euros per la compra de la fortalesa

El municipi de Santa Pau (Garrotxa), està a punt d’aconseguir un dels seus somnis més preuats: la compra del castell medieval que s'alça imponent al cor del nucli antic. Després de molts anys d’esforços, tot apunta que a finals de 2024 podrien reunir els 350.000 euros necessaris per adquirir aquesta històrica fortalesa.

Fa mig any, els habitants de Santa Pau van llançar una campanya de microdonacions amb l'objectiu de recaptar fons per comprar el castell. La resposta ha estat extraordinària: en només sis mesos han aconseguit 216.000 euros, més de la meitat de la quantitat requerida.

L’èxit de la campanya ha impulsat l’Ajuntament a llançar una nova iniciativa per sumar 100.000 euros més, oferint visites guiades al castell a partir del mes de novembre a un preu de 10 euros per persona.

Oberts a noves donacions

L’alcaldessa de Santa Pau, Cristina Capó, es mostra esperançada amb el progrés de la recaptació. "Sempre cal veure el got mig ple", afirma amb optimisme, confiant que a finals d'any arribaran als 300.000 euros que s’han fixat com a objectiu.

Així i tot, Capó sap que l’Ajuntament haurà d’aportar els 50.000 euros restants per assolir la xifra total. Per aquest motiu, el consistori continuarà buscant el suport d’empresaris locals i altres possibles mecenes.

Un cop el castell passi a ser propietat del poble, una de les primeres accions serà la rehabilitació de la teulada, que es troba en molt mal estat. Aquesta reforma serà una de les partides més costoses, però imprescindible per garantir la conservació de l’edifici.

Un element central de Santa Pau

El castell de Santa Pau, construït al segle XII, és una peça clau en la història i l’arquitectura del poble, que es va desenvolupar al seu voltant. Segons l’alcaldessa, el castell "havia estat el cor del poble", i la seva recuperació com a espai públic té un valor simbòlic immens per a la comunitat.

Des de fa més de 50 anys, l’edifici està abandonat, després que les últimes monges que hi residien el deixessin. En el passat, el castell havia servit com a escola per als nens i nenes de Santa Pau, un record que encara perdura en la memòria dels més grans.

Si l’operació de compra arriba a bon port, l’Ajuntament té previst dur a terme diversos projectes dins del castell. Un dels més destacats és la creació d’un museu memorial dedicat als deportats als camps nazis, una iniciativa que reforçaria el vincle històric i cultural del castell amb la comunitat.

Amb la mirada posada en aquest ambiciós projecte, Santa Pau espera que la compra del castell no només signifiqui la recuperació d’un espai emblemàtic, sinó també un pas endavant en la preservació i promoció del patrimoni cultural local.