Una quarta part dels conductors aturats a Palafrugell donen positiu en alcoholèmia

Aquest agost s'han instruït diligències penals contra vuit persones

La Policia Local de Palafrugell (Baix Empordà) ha intensificat els controls de trànsit durant aquest mes d’agost en el marc del dispositiu “Gaudeix l’estiu amb seny”. Aquesta iniciativa té com a objectiu millorar la seguretat viària, així com l’ordre públic i el civisme en una època de l'any en què la població es multiplica per l’arribada massiva de turistes.

En el transcurs dels controls, que s’han realitzat en diversos punts de la població, s’han aturat i controlat un total de 321 vehicles. Els resultats obtinguts són que més d’un 25% dels conductors aturats han donat positiu en els tests d’alcoholèmia. Concretament, 58 conductors han superat el límit permès d’alcohol en sang, mentre que cinc han donat positiu en el test de drogues i tres persones s’han negat a sotmetre’s a les proves, la qual cosa suposa també un delicte.

Aquestes xifres posen de manifest un increment en el consum d’alcohol i drogues al volant durant aquest mes, especialment entre els joves i en horaris nocturns, coincidint amb el tancament de l'oci nocturn. Com a resultat d'aquests controls, s'han instruït diligències penals contra vuit persones per un delicte contra la seguretat del trànsit.

A més, la unitat de Dron de la Policia Local ha detectat diversos intents de maniobres evasives per part de conductors que volien evitar els controls. Entre aquests, dos vehicles van ser sorpresos intentant canviar de conductor, un altre va realitzar un canvi de sentit en direcció prohibida creuant per un pas de vianants, i tres més van ser identificats quan intentaven escapar-se per un camí rural. Tots aquests conductors han estat denunciats.

En paral·lel als controls de trànsit, la Policia Local ha intervingut en set accidents on el consum d’alcohol ha estat un factor determinant. Aquests incidents reforcen la necessitat de conscienciar la població sobre els riscos que comporta la combinació d’alcohol i conducció.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Palafrugell i la Policia Local han fet una crida a la responsabilitat, especialment adreçada als joves, per fomentar la figura del conductor responsable que no consumeix alcohol ni drogues. Aquesta pràctica, segons les autoritats, hauria de ser habitual entre els grups que gaudeixen del lleure nocturn durant les vacances. La seguretat viària és responsabilitat de tots, i evitar el consum d’alcohol i drogues és clau per prevenir accidents i salvar vides.