L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ha inaugurat el primer sistema de bany autònom de tot l'Estat per a persones amb mobilitat reduïda. Es tracta d'una plataforma ancorada en una zona de la platja Gran que s'endinsa uns metres dins l'aigua.
L'usuari accedeix amb la cadira de rodes fins a un seient col·locat a la plataforma. Un cop situat, activa el sistema elèctric que el baixa fins a l'aigua. Quan la persona acaba del bany fa el mateix procés a la inversa per a poder sortir.
Tant els usuaris com el consistori destaquen que amb aquest sistema pioner a l'Estat es "guanya en drets" i animen a altres municipis a implantar-lo. El cost ha estat de 61.437 euros, que s'han pagat entre l'Ajuntament, la Diputació i aportacions privades.
En Jordi Cargol és regatista i viu a Palamós. Fa anys que va en cadira de rodes i sempre que es vol banyar ho ha de fer a les instal·lacions de Creu Roja on hi ha una piscina, amb un sistema de bany habilitat que li permet entrar i sortir de l'aigua de forma autònoma.
Això implica, però, demanar hora i una sèrie de gestions que fan que no pugui fer el que li agrada quan ell vol. Però a partir d'aquest dimecres, en Jordi i qualsevol persona amb mobilitat reduïda pot gaudir del mar de Palamós sense haver de necessitar ajuda externa, gràcies al primer sistema de bany autònom que s'ha instal·lat a l'Estat.
Es tracta d'una plataforma que, a més, està al bell mig de la platja Gran de Palamós. L'usuari accedeix per l'estructura fins al punt on troba una cadira que, a través d'un sistema elèctric alimentat per energia solar, el baixa de la plataforma al mar. "És perfecte perquè no necessitem més ajuda que la que ens dona el sistema", assenyala en Jordi.
La iniciativa es va posar en marxa fa cinc anys. Els impulsors van ser en Pep Esteve i la Marta Bordas, l'arquitecta que l'ha acabat dissenyant. Després de diverses reunions i temps treballant van acabar portant la proposta a l'Ajuntament de Palamós i a la Diputació de Girona que han participat del finançament.
Bordas explica que aquest tipus d'instal·lacions no es poden col·locar en segons quins espais. L'encarregada del disseny explica que cal buscar zones on no toqui molt el vent, perquè l'onatge pot provocar que no sigui estable i cal recordar que els usuaris accedeixen a la plataforma amb cadira de rodes.
A banda, l'usuari ha de ser prou autònom com per moure's de la seva cadira a la que el deixa a dins del mar. De totes maneres, la instal·lació compta amb unes escales interiors que se submergeixen a dins l'aigua.
En total el cost de la plataforma ha estat de 61.437 euros, 30.000 dels quals els ha aportat la Diputació de Girona, 20.000 més l'Ajuntament i els 11.437 restants a través d'aportacions privades.
Un "pas endavant en drets"
Des de l'Ajuntament destaquen que aquesta nova instal·lació permet fer un "pas endavant en drets" per a persones amb mobilitat reduïda. L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, destaca des del consistori estan "molt contents" de ser pioners en aquest àmbit. "Al final es tracta de donar serveis al ciutadà i permetre que tothom pugui gaudir del bany", ha reblat.
Per la seva banda, un dels impulsors de la iniciativa, Pep Esteve, explica que suposa un "gran avenç en llibertat" a l'hora de poder gaudir del mar. "A més, això també descarrega el servei de bany assistit i permet dedicar-lo a aquelles persones que realment sí que el necessiten", remarca.
Tant usuaris com ajuntament esperen que altres municipis apostin també per implementar aquest sistema. "Esperem que n'hi hagi molts més, hem vist que es pot fer i és un fet important per les persones amb mobilitat reduïda", assenyala l'alcalde, Lluís Puig.