La Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) i Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius de Catalunya (CEPA-EdC) reclamen començar el buidatge de Vacamorta abans d'acabar la legislatura.
Les entitats volen participar en l'adjudicació i valoren "positivament" les gestions encaminades a recuperar els materials; però denuncien "lentitud" del Govern per complir la sentència.
També reclamen prioritzar els criteris ambientals i que es protegeixin sis basses a Corçà i Cruïlles. "Cal evitar la trista paradoxa que empreses que es van lucrar amb l'ompliment il·legal, ara se'n tornin a beneficiar amb el diner públic que costarà el buidatge, com està passant amb el buidatge parcial de les 20.000 tones", diuen en un comunicat.
Les entitats, que han participat a la última sessió de la comissió de seguiment del buidatge de l'abocador, valoren "positivament" les gestions encaminades a recupera els materials però denuncien la "lentitud" en l'execució de la sentència. En aquest sentit, reclamen que els facin arribar els informes dels resultats de les analítiques de la caracterització dels materials i el "calendari d'execució dels treballs".
A més, insten a començar el buidatge abans no acabi aquesta legislatura i poder participar en el plec de condicions per a l'adjudicació del projecte de buidat total. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) va anunciar a mitjans de desembre que preveien que el buidatge definitiu comences a principis del 2025 i que el pla pilot engegat fa un any amb la retirada de les primeres 20.000 tones de residus s'acabés al març.
Els ecologistes també reivindiquen que l'adjudicació no es faci només considerant "el preu més baix", sinó que es tingui en compte aquella empresa que aporti les "millors garanties de recuperació dels materials, de seguretat, o de prevenció d’impactes al medi i la salut, entre d’altres". En aquest sentit, demanen que no es repeteixi la situació que s'està donant amb el buidatge parcial "a càrrec d'una filial de l'empresa que va omplir l'abocador".
A més, insisteixen a la Generalitat que concreti "com pensa demanar responsabilitats als qui van permetre que s'autoritzés l'abocador" i que el projecte total inclogui el de recuperació i restauració de la zona de Cruïlles "afectada per les obres de construcció de l'abocador de l'abocador".
A la darrera reunió, a més, van demanar "explicacions" sobre les expropiacions que s'han hagut de planificar per poder restaurar les dues basses de Corçà i reclament que "mentre es buida l'abocador es protegeixin les sis basses que queden a Corçà i Cruïlles".
Per consolidar aquesta protecció, també demanen que es "retornin" les basses de Cruïlles a l'Inventari de Zones Humides de Catalunya (IZHC), d'on es van excloure l'any 2001. En aquest sentit, demanen una actuació global en tres fases "per no deixar-ho tot dilatat en el temps fins que s'acabi de buidar l'abocador".