Les exportacions gironines anticipen un nou rècord històric durant el 2023 i ja superen els 7.500 milions d'euros (MEUR) entre gener i novembre. Això sí, segons recullen les últimes dades del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa -corresponents al novembre- durant aquest mes les vendes de les empreses gironines a l'exterior han tornat a alentir-se.
Perquè en comparació amb el novembre del 2022, de mitjana tan sols han crescut un tímid 0,8% (situant-se en els 718,6 MEUR). Dins aquest global, però, hi ha dos sectors motor que han funcionat a diferent ritme. L'agroalimentari i les càrnies han mantingut l'empenta, exportant un 11,2% més, i això ha ajudat a atenuar la davallada de fins al 24,8% que han registrat les químiques.
Si l'octubre es va tancar amb remuntada (aquí, el creixement va ser del 7,8%) al novembre les exportacions gironines han tornat a alentir-se. Perquè en comparació amb el mateix mes del 2022, tan sols han crescut un tímid 0,8%.
Segons recull l'estadística del Ministeri, des del territori aquest novembre es van exportar productes per valor de 718,64 milions (l'any passat, van ser-ne 713,15). I com ja és habitual, darrere d'aquest global hi ha alts i baixos. Per una banda, aquells sectors que continuen impulsant-se a l'exterior; i per l'altra, aquells que perden presència.
Novament, per xifra de negoci, el sector que continua capitanejant els mercats exteriors és l'agroalimentari. De fet, al novembre, les empreses que s'hi apleguen han concentrat el 45,9% de les exportacions que s'han fet des del territori (330 MEUR).
L'agroalimentari gironí tanca el mes creixent un 11,2% en exportacions. És una xifra significativa, tenint en compte que a l'octubre i al setembre aquest percentatge s'havia situat al 3,8% i al 3,4% respectivament.
En part, aquest creixement s'explica perquè les càrnies -que sobretot treballen amb canals i elaborats del porc- continuen a l'alça, apostant per nous mercats més enllà de la Xina. En concret, les vendes del clúster gironí durant el novembre han augmentat dels 184,41 MEUR als 197,66.
En paral·lel, un altre dels sectors que també és motor de l'economia gironina, els fabricants de maquinària, també acaben el mes a l'alça. Durant el novembre han exportat productes per valor de 53,4 milions (l'any passat, van ser-ne 47,67).
Les químiques, a la baixa
La situació, però, no es dona amb un altre sector que també és punta de llança de l'economia gironina: les químiques. Perquè lluny de la situació que van viure a l'octubre, en què van créixer un 25%, ara tanquen el novembre clarament a la baixa. De fet, amb un descens de fins al 24% (havent exportat per valor de 96,2 MEUR).
I aquí, cal destacar el comportament de la indústria farmacèutica. Si a l'octubre va doblar exportacions, ara les seves empreses perden quota exterior (al novembre han exportat per valor de 35,52 MEUR, lluny dels 49,82 del mateix període del 2022).
Pel que fa a destins, per proximitat i com ja és habitual, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins. Aquest novembre, des de la demarcació s'han fet exportacions per valor de 171,59 MEUR cap al país gal (tot i això, l'any passat van ser-ne 173,05 MEUR).
Per darrere d'ell se situen Itàlia, Alemanya i Portugal. La Xina, aquest novembre, es troba com a cinquè mercat exterior dels productes gironins. Ara bé, el descens d'exportacions d'un any per l'altre -sobretot, de carn de porcí- és evident. Perquè si al novembre de l'any passat s'hi exportava per valor de 46,38 MEUR, ara aquesta xifra ha davallat fins als 31,68).
Un nou any històric
Si bé des de mitjans del 2023 -a excepció de l'octubre- les exportacions gironines s'han alentit, la bona marxa que van registrar durant els primers mesos de l'any, i que manté el saldo en positiu, ja fan anticipar un nou rècord històric. De fet, entre gener i novembre, de mitjana les vendes de les empreses de la demarcació a l'exterior han crescut un 5%. I si aquest percentatge es trasllada en xifres, ja se superen els 7.500 milions (en concret, 7.512,8).