Dos arquitectes que han fet de la fotografia passió i ofici, Gael del Río (Barcelona, 1990) i Luca Bani (Pisa, 1982) són els guanyadors de la IX Beca Fotogràfica de l’Associació Foto Torroella, segons el veredicte del jurat que s’ha fet públic a Torroella de Montgrí (Baix Empordà).
La Beca Fotogràfica Foto Torroella comporta l’edició d’un llibre amb Ediciones Posibles i una exposició del treball becat a la pròxima edició del Festival Mirades, que tindrà lloc l’any 2025. La dotació econòmica de la beca són 2.500 euros per l’edició del llibre i 500 euros per a l’exposició.
Gael del Río, va estudiar arquitectura i va “trobar-se” amb la fotografia en la recta final de la seva carrera. A partir d’aquest moment, la seva vida personal i professional va virar progressivament en aquesta direcció i va completar estudis de fotografia.
Actualment, a més de dedicar-se professionalment a la fotografia d’arquitectura, desenvolupa projectes artístics personals que s’han pogut veure a Arles, París i Barcelona, entre altres llocs. “M’interessen les imatges que siguin capaces de generar diferents lectures i connexions i que puguin generar ressonàncies al llarg del temps i amb obres d’altres disciplines”, assegura la fotògrafa catalana.
Luca Bani es va graduar en Arquitectura, a Florència. Des del 2017 viu a Barcelona, on també es dedica professionalment a la fotografia d’arquitectura, a la vegada que desenvolupa els seus projectes personals. “Entenc la fotografia artística com un mitjà per explorar l’ésser humà i la seva essència mitjançant una observació introspectiva”, explica el fotògraf italià, que enfoca la seva activitat artística cap a l’exteriorització de l'immaterial “que cadascú té en el seu interior”, a l’hora que persegueix una “estètica capaç d’expressar la poètica de l’instant”.
Del Río i Bani qualifiquen Oddments d’un “projecte fotogràfic involuntari” on reflexionen sobre “les restes del discurs, sobre l’excedent dels processos que tenen lloc a la cambra fosca, sobre tot allò que queda oblidat com en quadern de notes visuals preses massa ràpidament”.
“Volem parlar sobre la manera com els retalls fotogràfics (proves a les quals no concedim més importància que la processal) contenen decisions espontànies reveladores d’una participació del subconscient, d’una intenció subjacent. Així, el projecte parteix de la constatació de què en totes les imatges que s’hi condensen relats involuntaris que, d’entrada, desconeixem”, expliquen Del Río i Bani.
Cent vint-i-set participants
En l’edició de la IX Beca Fotogràfica de l’Associació Foto Torroella hi han participat 127 fotògrafs d’arreu del món, gairebé una quarantena més que en l’edició anterior. D’aquests, 41 des de Catalunya, 57 de la resta de l’Estat Espanyol, 22 de Sud-amèrica i 7 d’altres països europeus.
El jurat ha estat format per Mònica Rosselló i Maite Carames, fotògrafs, i per Carles Costa, professor de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). En la reunió hi va assistir amb dret de veu, però no de vot, el representant d’Ediciones Posibles, l’editorial que produirà un fotollibre sobre la beca guanyadora.
Els finalistes d'aquesta convocatòria són: Façade, de Carlos Chavarría, Dejar que acontezca lo inesperado, de Lisa Pram, Migrant souls, de Maite González i In praise of the shadows, de Juan Carlos Ortiz.
La Beca Fotogràfica de l’Associació es va atorgar per primer cop l’any 2007 amb l’objectiu de potenciar els treballs fotogràfics. Els primers cinc anys per cada edició es premiaven tres treballs. Entre els guanyadors hi ha fotògrafs que després han seguit una destacada trajectòria com Salvi Danès , Sandra March, Laura Cuch, Roger Rovira , Pàtric Marín, Laia Morato, Montse Màrmol, Pol Viladoms , Matteo Rebuffa, Ana Belén Jarrín, Jordi Comas, Jordi Gallego o Petra Vlasman.
La vuitena edició la va guanyar la fotògrafa xilena Inés Molina Javea pel seu projecte Ejercicios mínimos sobre un jardín de invierno”, que ja fou presentat en forma de llibre en l’última edició del Festival Mirades, l’abril d’aquest 2023.