Primeres sancions conegudes a municipis gironins que han excedit el consum d'aigua permès durant la sequera. En aquest cas, referents al mes de setembre. A la sanció de 18.877 euros que l'ACA ha interposat a l'Ajuntament de Palau-saverdera (Alt Empordà), ara se n'hi afegeix una altra: els més de 54.000 euros que haurà de pagar Begur (Baix Empordà).
En concret, la sanció contra el consistori baix-empordanès puja a 54.355,66 euros i se subdivideix en dos imports. Per una banda, el que fa referència a haver excedit el consum d'aigua permès. En aquest cas, la forquilla en què es mou l'ACA és d'entre 10.000 i 50.000 euros, i a Begur se li n'imposen 41.800.
A aquesta sanció, però, cal sumar-n'hi una altra de 12.555,66 euros. Aquesta quantitat fa referència a l'excés de dotació; és a dir, als litres que es van consumir de més. Segons les dades que periòdicament publica l'ACA, al setembre Begur va consumir 356 litres per habitant i dia. Són 126 més d'aquells que estaven permesos (perquè en situació d'excepcionalitat, el topall de situava en els 230 per habitant i dia).
L'alcaldessa, Maite Selva, assegura que l'import de la sanció no tan sols l'ha sorpresa, sinó que l'ha "indignada". "Si fos una multa mínima de 10.000 euros ho entendria, perquè bé ens han de sancionar, però la veig excessiva", afirma. Sobretot, tenint en compte que l'ACA ha posat sovint Begur "com a exemple" d'un municipi que està fent els deures, i impulsa accions per revertir els excessos de consum d'aigua.
"És a dir, el director de l'ACA ve i ens felicita per tot allò que estem fent, i després t'arriba una sanció d'aquest tipus, que no en saps el per què de l'import", critica Selva. L'alcaldessa ja avança, de fet, que l'Ajuntament presentarà al·legacions a la multa, dient que no està d'acord amb aquesta quantitat, demanant "quin és el grau de culpabilitat del consistori" i deixant paleses totes aquelles accions que s'han impulsat en els darrers mesos per pal·liar la sequera.
"Tot plegat és un despropòsit"
Maite Selva lamenta que hagi de ser tot el poble qui pagui la multa, i que la sanció no es pugui revertir directament en aquells grans consumidors que sí han malbaratat aigua. A més, l'alcaldessa de Begur també recorda que part de l'excés de consum prové de les fuites que hi ha a la xarxa -el municipi té fins a 52 urbanitzacions- i que, precisament, el consistori està arranjant amb recursos propis.
"Però és clar, si per l'altra banda van interposant aquestes sancions, que no sabem si seran mensuals o no, evidentment no podrem invertir", critica Selva. "Tot plegat és un despropòsit; i a més, tenint en compte que rebem ajudes zero", diu l'alcaldessa. "Estem fent mil coses per frenar els consums d'aigua: jo no dic que ens premiïn, però és indignant que ens castiguin d'aquesta manera amb unes sancions tan elevades", conclou Selva.
Precisament, divendres passat, la Comissió Municipal de Sequera del municipi es va reunir davant l'entrada en preemergència i va acordar tirar endavant diverses mesures, que s'afegeixen a les que ja s'han estat fent fins ara.
Entre aquestes hi ha reduir la pressió de l'aigua a tot el municipi, estudiar apujar el tercer tram del rebut perquè aquells qui més gasten també paguin més, tirar endavant una nova ordenança d'estalvi i dur a terme reparacions a la xarxa (al sector oest del nucli i a Sa Roda-les Arenes).
Begur, de fet, és un municipi que va instal·lar comptadors intel·ligents a totes les llars i empreses per monitorar el consum d'aigua setmana a setmana. Gràcies a això, va detectar consums estratosfèrics -corresponents a 150, 200 o 300 persones en un sol habitatge- sobretot per reg de jardins. El consistori ja ha interposat una setantena de multes a grans consumidors.