La Direcció General de Protecció Civil ha presentat aquest divendres un nou web amb informació en temps real de 236 platges de tot el litoral català. Així, el nou servei posarà a disposició dels ciutadans la situació de seguretat en el bany amb la bandera que oneja en cada moment, si la platja compta amb socorristes, i d'altres informacions com, per exemple, si hi ha presència de meduses.
La novetat del nou web, com ha destacat el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, és que serà gestionat individualment pel personal de seguretat de cada platja en temps real i que tothom qui ho vulgui podrà inserir el web a d'altres portals de serveis turístics diversos o de mitjans de comunicació.
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha presentat aquest divendres a Platja d'Aro, al Baix Empordà, una nova pàgina web amb informació en temps real de l'estat de 236 platges del litoral català en temporada de bany. L'adreça del nou web és: www.gencat.cat/interior/estatplatges.
Com ha explicat el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, el nou web conté informació en temps real de la situació de seguretat en el bany de les platges, amb la bandera que hi oneja en cada moment, i informació sobre si, per exemple, hi ha meduses a la platja, si tenen vigilància o no, horaris d'aquest servei, si té dutxes, banys públics, fonts d'aigua potable o aparcament.
Aurich ha apuntat que la informació serà introduïda pels mateixos ajuntaments que disposaran d'una clau d'accés al web per poder modificar-la quan ho creguin convenient. Normalment, els encarregats d'actualitzar la informació seran els mateixos encarregats de la seguretat a les platges, és a dir, membres de la Creu Roja i dels diferents operadors privats que realitzen aquesta tasca.
En aquest sentit, Gerard Canals, socorrista a Platja d'Aro, ha explicat que el primer que faran a l'arribar a la platja serà introduir les dades corresponents a l'estat de la mateixa i que a mesura que variïn les condicions l'aniran actualitzant. Una immediatesa, ha apuntat, que millorarà molt la informació que fins ara rebien els usuaris i que permetrà, per exemple, conèixer amb anel·lació si la platja a la que es vol anar té meduses.
La informació podrà ser consultada tant en ordinadors com en tot tipus de dispositius mòbils com ara tauletes o telèfons mòbils. Una dels objectius a l'hora del seu disseny ha estat, precisament, que la consulta sigui fàcil i entenedora i que es pugui fer en pocs passos. Amb tot, i de moment, la informació estarà disponible només en format web i no pas en forma d'aplicació.
Aurich, per últim, ha destacat que "en un intent d'acostar-se al ciutadà, tothom qui ho vulgui podrà inserir el web de forma senzilla en altres portals, Així, webs d'hotels, operadors turístics o mitjans de comunicació en podran disposar a voluntat.
La temporada d'estiu anterior el web va tenir una prova pilot en les platges amb presència de la Creu Roja, i segons Aurich l'experiència va ser molt positiva. Bàsicament, el que es va constatar és que els responsables de seguretat de les platges van fer ús de l'eina de forma habitual actualitzant les dades amb molta freqüència gràcies a la senzilla d'ús.