"Més enllà del grau de consciència de cada dona, els tabús sobre la cosificació hi són", assegura Tanit Mora de la companyia Las Chicas del Barro. Amb l'objectiu de parlar sobre aquests tabús, la companyia estrena la seva primera producció dins del Temporada Alta amb 'Cos(i)ficades'.
Aquest espectacle combina diverses disciplines artístiques amb el fang com a element principal. A partir d'ell, interactuen i el modelen per demostrar les "similituds" entre el cos d'una dona i aquest material.
La idea de la producció va sortir quan Tanit Mora i Irene Fernández estaven treballant amb el fang i estudiaven quines propietats tenien. Les dues membres de la companyia van començar a establir similituds entre el fang i el cos: "tots dos tenen un elevat percentatge d'aigua i canvien i es transformen amb facilitat", explicava Mora.
A més, la companyia també afegeix que el fang és molt "plàstic" i això els permet modelar-lo per "crear cossos diferents als nostres". La companyia ha estat investigant sobre aquest material amb l'ajuda de ceramistes professionals fins crear l'espectacle que s'estrenarà aquest diumenge a la Planeta.
'Cos(i)ficades' gira al voltant dels cossos que té cada dona, sense poder-los triar i amb els que es compromet tota una vida. Mora assegura que amb aquesta producció volen "valorar tots els cossos per igual" i demostrar alguns dels "tabús més amagats" sobre aquesta cosificació. A més, la companyia avança que volen parlar "sense pels a la llengua" de com les dones jutgen els seus cossos i també els dels altres per les directrius que marca la societat.
"El més important és parlar-ne"
Mora assegura que la cosificació encara genera molts tabús entre les dones. Per això volen desfer-los i "el més important és parlar-ne". Per a l'artista és clau posar sobre la taula aquesta problemàtica, ja que si no se'n parla "es genera una cosa interna i unes estructures mentals concretes".
Ara, amb 'Cos(i)ficades' volen canviar alguns dels significats que tenen les dones sobre el seu cos i, d'aquesta manera, canviar part d'aquestes estructures mentals perquè puguin viure "més tranquil·les" amb el cos que tenen.
Per això Las Chicas del Barro recomanen aquest espectacle a tot tipus de dones, més enllà del seu grau de conscienciació sobre aquesta problemàtica. "Independentment de si n'ets més o menys conscient, els tabús hi són igualment", explica Mora.
Per això remarca la importància de parlar-ne a través del teatre, la dansa, el circ o la música en directe. 'Cos(i)ficades' ha fet residència en equipaments com ara el Centre d'Arts Escèniques el Canal de Salt (Gironès) i la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona.