Girona habilitarà més espais oberts on poder dur els gossos deslligats

També se'ls permetrà l'accés al transport públic, entre d'altres

L’Ajuntament de Girona ha presentat aquesta tarda un pla d’actuació per fomentar el benestar animal que inclou diferents novetats que tenen per objectiu millorar la qualitat de vida dels animals de companyia al municipi.

Una de les principals mesures que s’impulsarà serà la creació d’una nova ordenança municipal. L’actual, vigent des del 2009, es va intentar renovar el 2020, però el redactat va quedar aturat a l’espera que es publiqués la llei estatal de benestar animal, que va entrar en vigor el passat 29 de setembre.

Ara, Girona engega una nova etapa centrada a posar en valor la funció social dels animals, adaptar la ciutat a l’augment de mascotes i a les demandes que se’n deriven i a garantir la convivència entre persones i animals domèstics.

Per aquest motiu, la principal novetat del nou govern és la creació de la regidoria de Ciutat que Cuida, que inclou el benestar animal dins de les seves competències, en mans de la regidora Gemma Martínez, qui ha esbossat els principals objectius de la seva àrea.

“Volem que amb aquestes mesures es millori la vida dels animals de companyia, garantint-los l’afecte i les cures necessàries, protegint-los de situacions de maltractament, descurança i abandó. Alhora amb el pla d’actuació també treballem per la convivència i per fomentar la tinença responsable”, ha afirmat.

Per tal de fomentar la convivència, l’Ajuntament de Girona crearà nous espais canins i zones d’esbarjo per tal d’augmentar els punts que hi ha a tota la ciutat. Actualment, s’estan estudiant les possibles ubicacions d’aquests espais comunitaris de convivència en els quals es poden deixar els gossos deslligats. Les noves zones d’esbarjo no es limitaran als espais tancats, sinó que es treballarà per definir zones d’esbarjo obertes a cada barri per adaptar la ciutat a la nova realitat social.

L’Ajuntament també treballa per garantir que els animals de companyia puguin accedir al transport públic per adaptar-se així a la normativa vigent.

També es millorarà el servei d’acollida d’animals de companyia. En breu sortirà a licitació el nou contracte amb una sèrie de novetats, com el fet que el servei estarà actiu les 24 hores del dia, i no fins a les 22 hores com fins ara. A més, s’inclourà un nou servei de recuperació i reeducació canina per a gossos abandonats o maltractats per tractar problemes de comportament emocionals i que així puguin ser adoptats.

En aquest sentit, es promouran tallers i cursos sobre l’obligació d’identificar amb xip els gats, de registrar-los en el cens d’animals i d’esterilitzar-los. Aquesta mesura pretén controlar les cries il·legals o no desitjades que acaben sent abandonades a la via pública.

A més, per aquest any, s’aplicarà una taxa de 10 euros pels gats i es congelarà la dels gossos, que és de 35,12 euros. Tanmateix, s’ampliarà el sistema de bonificacions de les dues taxes amb l’objectiu de fomentar l’adopció d’animals provinents de les protectores. Tots aquests recursos aniran destinats a millorar les actuacions i serveis en matèria d’animals a través de la creació d’una partida específica en els pressupostos municipals del 2024.

D’altra banda des del consistori s’impulsaran campanyes informatives de les principals novetats de la nova llei estatal. L’Ajuntament posarà a disposició de la ciutadania un servei telefònic d’informació i d’assessorament per resoldre dubtes sobre la nova normativa.

Es tracta del número de telèfon 972 419 037 (de 9 a 14h) i el correu electrònic animals@ajgirona.cat. A més, a girona.cat/animals es publicarà un espai de preguntes freqüents per consultar-hi els principals canvis.

En paral·lel, el consistori està actualitzant el registre municipal d’animals de companyia, ja que es preveu un augment de sol·licituds arran de l’entrada en vigor de la llei. S’estima que només un 4,3% dels gats de la ciutat de Girona estan censats.

El consistori fa incidència en la importància de regular la situació dels animals ja que la nova normativa estatal fixa multes d’entre 10.001 i 50.000 euros si l’animal de companyia no té xip i d’entre 500 i 10.000 euros si el porta però no s’ha inscrit al cens.

D’altra banda, des de l’Ajuntament es garantirà la protecció dels animals i es recorda que les situacions d’abús, abandonament o maltractament poden arribar a 200.000 euros de multa i la cria i venda il·legals fins a 30.000 euros de sanció.