El festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries (Alt Empordà), que se celebrarà del 8 al 10 de setembre, augmenta aquest any el nombre de produccions pròpies i renova part dels espectacles al carrer. El 31ena edició del certamen oferirà més de 200 activitats, que giraran entorn de l'enderroc del castell comtal. Amb l'objectiu de divulgar aquest esdeveniment històric que data del 1332, s'han incrementat les produccions i coproduccions per generar propostes "úniques i originals".
En aquest sentit, dins del cicle de conferències, per exemple, s’ha programat el divendres 8 de setembre la presentació del llibre 'L’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries' de l’historiador, Elvis Mallorquí, sobre la recerca històrica de la temàtica d'enguany.
Per completar la presentació de l’estudi, s’ha programat pels assistents una visita guiada sobre l’antic castell al Puig Mercadal que anirà a càrrec del mateix historiador. L’endemà, dissabte, s’han programat dues visites guiades més per conèixer la història de la fortificació en aquest cas obertes al públic. Els interessats han de fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme.
'L’última torre del castell' és el títol d’un nou espectacle ideat per aquesta edició amb una nova instal·lació escenogràfica que busca transportar el públic en un entorn d’arquitectura militar medieval com pot ser una muralla, una torre, una portalada o un castell.
Amb l’ajuda d’uns traginers divertits i sapastres, l’escenografia es va enderrocant al llarg del cap de setmana, per tal d’ensenyar al públic com seria un enderroc i tots els secrets que comporta. La proposta tindrà lloc a la Plaça Jaume I, on antigament hi havia el castell comtal que va ser enderrocat per llogar les parcel·les als paraires. El mestre d’obres explicarà diverses vegades al dia les tècniques usades i el perquè de tot plegat.
Relacionada amb la temàtica d’aquest any també s’habilita una nova zona d’oficis al carrer Peixateries Velles, que formava part del perímetre del castell comtal. El visitant hi trobarà un campament d’oficis de paraires, teixidors, filadores… que estan esperant l’enderroc del castell per llogar les parcel·les i instal·lar-hi els tallers. Mentrestant, ensenyen com cardaven la llana de diferents tipus, com la tenyien, com feien el fil, com teixien i brodaven. També oferiran tallers participatius d’aquestes tècniques per a totes les edats, a càrrec de Terrafoc, El Talleret del Clot i l’Associació de Puntaires de les Comarques de Girona.
Finalment, a la plaça Josefina Gambús, la companyia Ka Teatre convidarà els més petits a jugar a Trigonos, un joc de construcció de castells gegants amb fustes i teixits. La companyia, a més, teatralitzarà l’activitat per transmetre la història dels comtes i de l’època medieval als infants que vulguin participar-hi.
L’edició d’enguany presenta altres novetats en la seva programació que, com sempre, inclou una gran quantitat de propostes per a tota la família. Un dels canvis més destacats és la renovació de bona part dels espectacles de carrer a càrrec de companyies professionals que actuaran durant els tres dies de celebració de la gran festa medieval.
Entre les noves propostes destaca 'Les fantasty', de la Compagnie Ratafia, un espectacle itinerant on uns éssers molt curiosos es passegen fent música i divertiments entre la multitud, cavalcant sobre el llom de dos cargols de 200 quilos. Un altre de les noves activitats va a càrrec de Galiot Teatre que ens aproparà a la història d’El Drac Manelic, únic en la seva espècie, l’últim dels grans dracs.
La Cremallera Teatre també presenta dos nous espectacles infantils que porten per títol Els Rebufons i Els Traginers de Contes. I també cal destacar la proposta Bricio El Pordiosero, protagonitzat per un captaire en una recreació històrica no gaire habitual que segur sorprendrà al públic.
De la programació d’aquest any destaca també la renovació de bona part de les formacions musicals de carrer amb la incorporació de Les Compagnons du Gras Jambon, Kabayla Zingary i Graiatus. Tot i els canvis, al Terra de Trobadors no hi faltaran algunes de les companyies habituals del festival, com Els Berros de la Cort, Acibreira, Alma Cubrae o Drakonia.
Per tal d'enfortir el protagonisme dels espectacles propis, els inaugurals i de cloenda els protagonitzaran íntegrament les entitats participants de Castelló d’Empúries.
Els concerts sonoritzats
Una altra de les novetats d’aquest any són els concerts sonoritzats que es programen a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer. El divendres s’ha programat el concert espectacle del grup Kabayla Zingary, de Madrid. Música i dansa que ens acosta als ritmes nòmades i a les melodies àrabs d’origen medieval. El dissabte serà el torn del grup francès Les Compagnons du Gras Jambon, de Tolosa, amb una proposta de música medieval més nòrdica i molt potent.
Dins l’apartat musical, el cicle So de Lonh tornarà a oferir propostes per a tots els públics per gaudir de melodies medievals. Enguany s’han programat tres concerts. Obrirà la programació el concert de música sefardí de Rusó Sala i Miriam Encinas, que forma part de les Jornades Europees de la Cultura Jueva. Completen la programació l’actuació de la formació Caranzalem, que ens proposa un interessant recorregut per la música de tres cultures medievals: cristiana, àrab i jueva, i el concert de l’ensemble de música antiga Locus Desperatus, una de les formacions més reconegudes en la interpretació de música de l’Edat Mitjana.
La programació del festival es completa amb alguns dels ‘clàssics’ del festival com el mercat, el torneig medieval o les tavernes gestionades per les entitats locals, amb suculenta oferta gastronòmica. Després de l’èxit de l’any passat, les tavernes tornaran a oferir plats inspirats en la gastronomia medieval amb propostes com el senglar amb salsafins, el xai infernal o el pot i tripa.
Enguany, l’esdeveniment cultural i popular tindrà com a temàtica l’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332) i els aspectes relacionats amb la demolició de la fortalesa. La temàtica escollida en aquesta edició està fonamentada en un nou estudi encarregat per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries a l’historiador Elvis Mallorquí que ha fet una àmplia recerca en documents medievals sobre aquest fet històric de la vila comtal. L’estudi es el dia de la inauguració. A més, s’editarà i es publicarà un llibre amb l’estudi elaborat que es podrà adquirir durant els dies del festival als diversos punts d'informació i a les oficines de turisme.
Gràcies a la investigació s’ha pogut saber que l’infant Pere va enderrocar el castell i va reparcel·lar els terrenys per vendre’ls a paraires principalment de Castelló d’Empúries i d’altres localitats gironines. Concretament, es van concedir 32 solars d’uns 4,8 metres d’ample per 6,4 de llarg a diversos mercaders que compraven la llana bruta, la feien netejar, la donaven a filar i a teixir, la feien tenyir i la venien.
A les conclusions de l’estudi també s’assegura que l'enderroc del castell comtal, entre el 1331 i el 1332, simbolitza un canvi d’època. Fins aquell moment, la dinastia comtal fonamentava el seu poder en les relacions feudals amb els seus vassalls, la majoria cavallers que vivien a la mateixa vila de Castelló i que els servien tant a la batalla com a l’hora de recaptar les rendes dels senyors. A partir d’aquell moment, l’infant Pere s’associa amb el grup més dinàmic de la vila castellonina, el dels paraires, que accepten fer-li nombroses donacions a canvi de franqueses i privilegis que garantiran la seva posició predominant en el conjunt de la societat local.
Beques a partir del 2025
A partir d’aquesta edició la temàtica de cada any de Terra de Trobadors es basarà en els resultats d’un estudi sobre un aspecte desconegut o poc estudiat de la història medieval de Castelló d’Empúries. Amb aquesta iniciativa, el festival vol reforçar "el rigor històric que sempre ha caracteritzat l’esdeveniment" i alhora impulsar la recerca i la difusió d’aspectes relacionats amb l’època medieval del municipi. En aquesta línia, a partir de l’any 2025 es crearà una beca per finançar aquestes investigacions.