La diputada del PSC al Parlament Europeu, Maria Badia, va visitar ahir la Garrotxa i el Ripollès per fer públiques les iniciatives que els socialistes presentaran al Parlament Europeu per garantir la màxima protecció del medi ambient i evitar qualsevol risc per la salut davant les possibles intencions de diferents empreses d'aplicar sobre aquests territoris la tècnica de la fractura hidràulica per obtenir gas o petroli del subsòl.
Badia ha explicat que, en primer lloc, volen aprofitar la modificació en curs de la Directiva d'Avaluació d'Impacte Ambiental de Projectes per incloure-hi una esmena per endurir els requisits necessaris per utilitzar la tècnica del fracking a Europa. Si s'aprovés l'esmena dels socialistes, l'avaluació de l'impacte ambiental no seria una responsabilitat del Govern de la Generalitat o del Govern de l'Estat, sinó de la Comissió Europea, fet que suposaria l'establiment de paràmetres proteccionistes del medi ambient més restrictius. D'altra banda, el PSC vol que qualsevol recerca de recursos per mitjà del fracking requereixi la consulta i avaluació de la ciutadania mitjançant un període d'exposició pública que actualment no és d'obligat compliment.
L'eurodiputada socialista ha explicat que aquesta esmena pretén l'aplicació del "principi de prevenció" davant noves tècniques que no han estat avaluades en relació a les conseqüències medi ambientals i sobre la salut de les persones. "No existeixen evidències de la innocuïtat del fracking sobre el medi ambient i a la Unió Europea no disposem dels mapes necessaris del
subsòl que assegurin que aquesta tècnica no suposa un perill per a l'entorn i les persones. És per això que cal ser prudents, per estalviar-nos danys majors a posteriori".
Maria Badia també ha explicat que existeixen altres directives europees pendents o susceptibles de ser modificades per protegir el territori de les conseqüències de la fractura hidràulica. És el cas de la Directiva d'Aigües Subterrànies, que podria ser més restrictiva en relació als productes químics que s'utilitzen per afavorir la fissura del subsòl. Per Badia, en aplicació també del principi de prevenció, "cal assegurar científicament que aquests productes no suposen cap perill per les aigües subterrànies que poden ser de consum humà". La diputada del PSC al Parlament Europeu també
s'ha referit a la Directiva de Gestió de Residus d'Indústries Extractives i ha exigit que s'acordin mesures de protecció.
En la mateixa línia, Badia ha apuntat a la Directiva d'Hàbitat i Aus perquè la Unió Europea acordi, no només protegir les àrees incloses en la Xarxa Natura 2000, sinó les zones circumdants, mitjançant "l'establiment d'un corredor de protecció que també impossibilitaria l'ús del fracking a l'entorn de les àrees protegides mediambientalment".
La diputada socialista al Parlament Europeu ha criticat la negativa reiterada de CiU i PP a donar suport a aquestes modificacions de les directives que proposa el PSC, així com de l'establiment d'una moratòria per prohibir l'ús del fracking, almenys, fins que es demostri que no suposa cap
perill. Badia ha explicat que "encara que no existeix unanimitat entre els estats membres, Alemanya i França, amb governs ideològicament oposats, ha establert una moratòria als seus països". Igualment, als Estats Units, ha dit, la tècnica també s'està posant en dubte, sobretot en algunes zones del país on ja s'ha aplicat, com Dakota del Nord o Pennsilvània.