El documental sobre Cristòfor Colom i Calonge, seleccionat pel FIC-CAT

El festival de cinema tindrà lloc a Roda de Berà del 5 al 9 de juny

El jurat de la sisena edició del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT), que tindrà lloc del 5 al 9 de juny a Roda de Berà (Tarragonès), ha seleccionat el documental "Colom i Calonge, una hipòtesi", entre les tres produccions finalistes en la categoria de documental. Aquesta producció es basa en diversos indicis històrics per exposar la teoria de la relació de Cristòfor Colom amb el municipi de Calonge (Baix Empordà), i arriba a plantejar els orígens calongins de l’almirall. Es traca d’un audiovisual que recrea diversos passatges de la història del descobriment d’Amèrica, i que té com a protagonista a l’actor Joan Frank Charansonnet, en el paper de Cristòfor Colom, i d’ Àngels Aymar en el paper de reina Isabel.
 
El documental explica diversos indicis que relacionen el descobridor d’Amèrica amb Calonge, i que l’historiador Jaume Aymar ha estructurat. Al llarg d’aquest documental la hipòtesi que es planteja afina fins i tot amb la possibilitat que Colom provenia d’una família de jueus conversos provinents d’Alemanya, assentats al mas Rotllan. Aquest audiovisual també estableix la relació amb la noblesa del territori. Aquest documental ha estat rodat en diversos escenaris, com són el castell i l’església de Calonge, el nucli antic de Palamós o el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on Cristòfor Colom va ser rebut pels Reis Catòlics a la seva tornada d’Amèrica.
 
El film es va estrenar al pati d’armes del castell del municipi el 13 d’octubre de l'any passat i l’expectativa generada va omplir l’aforament amb més de 500 persones.

 
Jaume Aymar

La fonamentació històrica d’aquest documental ha estat a càrrec de Jaume Aymar i Ragolta (Barcelona, 1957), degà de la Facultat de Filosfía de la Universitat Ramon Llull. Doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona, l’any 1994 va promoure la fundació de Ràdio Estel, emissora que actualment dirigeix. És president de la Fundació Catalunya-Amèrica i fundador de l'Àmbit d'Investigació i Difusió Maria Corral. També és rector de les parròquies del Sant Crist i Sant Francesc d'Assís de Badalona. En el camp de la recerca, és autor de nombrosos llibres i articles, i ha organitzat exposicions temporals i permanents. Entre els seus llibres destaquen 'Els secrets de Sa Bardissa' (2005), 'Gaudí i Verdaguer' (2002), 'La bellesa' (1995) i 'El Monestir de Sant Jeroni de la Murtra' (1993).