L'oposició ha tombat el projecte per canviar quasi 2.800 contenidors de la ciutat de Girona. L'equip de govern s'ha quedat sol defensant la necessitat de canviar tots els contenidors, la majoria dels quals ja tenen deu anys i, segons un informe municipal, estan en mal estat. El projecte tenia un cost total de 2,5 MEUR, dos milions dels quals els aportava la Unió Europea a través de fons FEDER per a projectes mediambientals. La resta, mig milió d'euros, l'havia d'aportar el consistori.
L'oposició no creu que sigui necessària aquesta inversió i el govern municipal ha lamentat que ara aquests diners per canviar els contenidors es perdran. L'Ajuntament de Girona ha portat a aprovació del ple una modificació del contracte d'escombraries per tal de poder canviar tots els contenidors de la ciutat. Segons ha justificat el regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, la "immensa majoria" dels contenidors tenen deu anys i tenen problemes que ja no es poden reparar. El projecte per canviar tots els contenidors costa 2,5 MEUR, dels quals un 80% els paga la Unió Europea a través de fons de cohesió.
El projecte ha rebut les crítiques de l'oposició que han expressat els seus inconvenients. Per una banda, la regidora d'ICV Núria Terés ha exposat que el canvi en el contracte d'escombraries podria provocar perjudicis jurídics per a l'ajuntament. Terés ha recordat que l'empresa que no va guanyar el contracte d'escombraries -Urbaser- va recórrer l'adjudicació a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), guanyadora del contracte ara fa dos anys. Per això, Terés ha alertat que això podria generar "problemes d'inseguretat".
La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha assegurat que no ha de comportar cap problema perquè és una decisió que es pren "per raons d'interès públic". "Entenem que és un canvi motivat per raons d'interès públic i no té res a veure amb qui hagi guanyat el concurs", ha manifestat.
D'altra banda, la portaveu del PPC, Concepció Veray, ha demanat a l'ajuntament que canviï els contenidors un cop es resolgui el contenciós presentat per Urbaser i ha retret al consistori que si aposta per canviar els contenidors no impulsarà el soterrament, un compromís que CiU portava al programa.
Per part de la CUP, el portaveu, Jordi Navarro, ha criticat que la gent no entén que en temps de crisi el consistori gasti mig milió d'euros en canviar tots els contenidors de la ciutat. "A vostès els agrada molt l'estampa dels contenidors nous i relluents, els perd la imatge, és una actitud de nou ric", ha afirmat Navarro. La regidora socialista Sílvia Paneque ha remarcat que amb l'operació del canvi de contenidors s'encareix el contracte de recollida d'escombraries en 144.000 euros a pagar en vuit anys.
La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha detallat que amb la negativa de l'oposició Girona ja no podrà destinar aquesta subvenció al projecte del contenidors, tot i que ha reconegut que hi ha de temps fins al desembre per a tenir fet i pagat un projecte de l'àmbit ambiental que pugui beneficiar-se d'aquesta subvenció.
L'alcalde, Carles Puigdemont, ha lamentat que no s'hagi aprofitat una oportunitat "que qualsevol hagués aprofitat" i ha rebatut alguns arguments de l'oposició. Per una banda, ha desmentit que la vida útil dels contenidors sigui de dos anys -com ha posat sobre la taula ICV- i ha assegurat que és de deu anys, així com també ha negat que siguin uns contenidors menys sostenibles. A més, ha criticat que quan s'hagin de canviar s'haurà de fer sense el suport dels diners europeus.
Aprovat el projecte del parc Central
El ple també ha aprovat el projecte d'urbanització del parc Central, afectat per les obres del TAV. El projecte l'han elaborat els serveis tècnics de l'ajuntament, i recollint aportacions dels veïns, i s'ha fet arribar a Adif per tal que el pugui executar. El projecte preveu un espai diàfan i amb vegetació a la zona afectada per les obres i té un cost de 5,6 MEUR.
L'alcalde, Carles Puigdemont, ha assegurat que es tracta d'un projecte "raonable i de mínims" i espera que Adif no hi posi impediments i l'executi tal i com l'ha pensat el consistori. El punt s'ha aprovat amb els vots a favors de tots els regidors, a excepció de la votació de la regidora del PPC Concepció Veray.
Durant l'aprovació del punt, tant el regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, com el mateix alcalde han manifestat els dubtes i les incerteses sobre si finalment serà l'Estat qui pagarà tant aquest projecte com d'altres que encara estan per venir, com el del carrer Joan Brossa, Bisbe Sivilla o la plaça Montserrat, que no són zones afectades directament per les obres però que hi han estat a tocar durant cinc anys.
Ambdós han exposat que no han rebut encara cap resposta d'Adif i que tampoc saben si disposa de diners per pagar les obres de reposició. "Prou de marejar la perdiu, la ciutat es mereix que responguin", ha manifestat l'alcalde. Aquestes afirmacions han estat rebatudes per la portaveu popular que ha assegurat que ningú ha dit que Adif no vulgui pagar el projecte del parc Central.
D'altra banda, el ple ha aprovat amb els vots a favor de tota l'oposició i els vots en contra de CiU una moció del grup socialista que demana implementar el Pla Estratègic de Cultura i executar el projecte del cinema Modern.