La seu científica mundial de la Fundació Philippe Cousteau suposarà 4 MEUR d'inversió i se centrarà a reintroduir espècies en perill d'extinció (com la foca monjo). Les instal·lacions se situaran a l'entrada de l'Estartit, a l'espai on ara hi ha els Jocs, tal i com va avançar El Gerió Digital.
Tindran dos laboratoris i diversos tancs d'aigua de mar (amb capacitats d'entre 1.700 i 31.000 litres). L'espai també acollirà un Institut d'Estudis del Mar, per formar submarinistes i treballadors del sector nàutic. Les obres del complex, que sumarà 6.000 metres quadrats, es faran en dues fases. L'objectiu és que al juliol del 2025 la nova seu ja estigui del tot operativa.
La Fundació Philippe Cousteau, la Fundació Mascort i l'Ajuntament de Torroella han segellat l'acord aquest dimarts."Avui comencem a construir aquesta nau, i en fixem les drassanes a l'Estartit", ha afirmat el patró i director de planificació de la Fundació Philippe Cousteau, Roger Figueras, fent un símil amb el mar.
Després de buscar diferents ubicacions -entre les quals, Cadaqués- la fundació s'ha decantat per Torroella-l'Estartit, lligant un acord que s'ha materialitzat en tan sols quatre mesos. Per a Figueras, l'entitat tenia clar que la seva seu científica mundial s'havia de fer a Catalunya, i escollir el litoral de les illes Medes també honora el llegat del cèlebre oceanògraf francès, pare de Philippe Cousteau. "Les primeres immersions que va fer, després d'inventar l'ampolla d'oxigen, van ser precisament en aquest arxipèlag", subratlla el patró de la fundació.
La nova seu científica, que es començarà a construir ja en breu, ocuparà l'espai del parc d'atraccions Jocs (que cedeix la Fundació Mascort). Tindrà 6.000 metres quadrats i suposarà una inversió global de 4 MEUR. Les obres es faran en dues fases, amb l'objectiu que la primera s'enllesteixi el juliol de l'any que ve. I la segona, que de fet és la que inclourà tant els dos laboratoris com els tancs d'aigua marina, es vol tenir en funcionament l'estiu del 2025.
Un dels laboratoris se centrarà en biologia marina; i l'altre, que Figueras ha definit com "l'estrella de la corona", en el control de la contaminació de les aigües via satèl·lit. Més enllà de la recerca, però, la nova seu científica mundial es focalitzarà en la reintroducció d'espècies marines amenaçades (tant animals com vegetals). Entre aquestes, com ha concretat Figueras, la foca monjo o també la preservació de les praderies de posidònia (amb esqueixos que es cultivaran aquí i després es replantaran al medi).
Entre 1.700 i 31.000 litres
Les instal·lacions comptaran amb dues zones en forma d'ameba, amb tancs d'aigua que tindran capacitats d'entre 1.700 i 31.000 litres, i envoltades de fossats d'entre 3 i 4 metres. Aquí es on es farà la reproducció d'espècies en perill d'extinció, com la tortuga marina. S'hi sumen tancs per a quarantenes, un espai de cultius i gairebé uns 200 aquaris.
La nova seu es completarà amb un auditori polivalent (per a exposicions i conferències), un centre de documentació i un restaurant temàtic. A més, com ha avançat Figueras, tota la instal·lació serà energèticament sostenible.
Estarà coberta per una pèrgola amb plaques fotovoltaiques que generaran "fins al 180% de l'energia" que necessitarà el complex -l'excedent es bolcarà a la xarxa- i també hi haurà un sistema de recollida d'aigües plujanes.
Institut d'Estudis del Mar
En paral·lel, la nova seu científica mundial també permetrà que Torroella de Montgrí aculli diversos projectes que impulsarà la Fundació Philippe Cousteau. Entre aquests, l'organització del Congrés Internacional de Pesca de la Mediterrània o programes de biologia marina als instituts.
A més, com s'ha anunciat avui, l'espai acollirà l'Institut d'Estudis del Mar-Philippe Cousteau, que impartirà cursos professionals de marina mercant -fins ara inèdits a Girona- i també formarà submarinistes. "El nostre objectiu és convertir el municipi en la capital del mar i fer que la societat canviï la relació amb els oceans, apostant per la seva preservació", ha subratllat el secretari general de la Fundació Philippe Cousteau, Rafael Lobeto.
"Desenvolupament sostenible"
El director general de l'entitat, Jordi Sargatal, ha parlat de "dia històric" i ha desitjat que la nova seu científica mundial serveixi també per "dinamitzar el territori i els seus parcs naturals, com els del Montgrí i els Aiguamolls de l'Empordà, perquè siguin motor de desenvolupament sostenible i conservació ambiental". A més, Sargatal també ha desitjat que les instal·lacions permetin "reintroduir la foca mediterrània a les costes catalanes".
Per part de la Fundació Mascort, la seva vicepresidenta, Carmen Pascual, ha destacat que des d'un primer moment van creure "amb fermesa" en el projecte. "Permetrà enfortir les virtuts de les dues fundacions: la rellevància internacional de la Philippe Cousteau i el nostre coneixement del territori", ha afirmat.
Per la seva banda, l'alcalde de Torroella, Jordi Colomí, ha afirmat que aquest és un "projecte il·lusionant" que encara estan "paint". Colomí ha posat en relleu la "repercussió mundial" que tindrà la nova seu científica i ha destacat que representa "un abans i un després per al nostre municipi, per a les nostres comarques i per al país". "Ens sentim afortunats d'acollir un projecte que impulsarà la preservació dels oceans, un dels grans reptes que tindrem en els propers anys, i que també serà l'epicentre per reintroduir espècies marines amenaçades", ha afirmat.
Preservar la biodiversitat marina
La Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans va néixer ara fa 24 anys. S'inspira en el llegat de Philippe Cousteau, fill del conegut oceanògraf francès. Treballa per a la conservació del medi ambient i la biodiversitat marina, el desenvolupament sostenible, la cooperació internacional i la preservació dels mars i oceans (lluitant contra la contaminació que els amenaça).
Entre els seus objectius també hi ha promoure i sensibilitzar la societat al voltant de la necessitat de conservar els ecosistemes marins -en especial, els joves- i establir llaços solidaris entre els pobles del mar. Té una seu a Barcelona.
Per la seva banda, la Fundació Mascort va néixer l'any 2007. El seu artífex és l'advocat Ramon Mascort i té la seu a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí. L'entitat centra la seva tasca en tres objectius: difondre el coneixement de la història, donar suport al coneixement i la comprensió de l'art i ajudar a defensar la natura. La Fundació Mascort organitza exposicions temporals a Torroella -on mostra peces de la seva col·lecció-, programa conferències i també publica estudis de recerca i monografies sobre història, art, cultura i natura.