L’Ajuntament de Girona ha adjudicat aquest mes un nou servei d’acollida de gats més adaptat a les necessitats actuals de la ciutat, que proporcioni una atenció més especialitzada i individualitzada per aquesta tipologia d’animals. La mesura busca donar sortida a la cura i el manteniment de l’espècie fins que no es construeixi i es posi en funcionament el nou centre d'acollida d'animals comarcal, d’aquí a 2 o 3 anys. El nou servei anirà a càrrec de la Federació Xarxa Gatera de Girona i serà operatiu a partir de març.
“Mentre seguim treballant en el nou Centre d’Acollida d’Animals, volem que la gestió del servei d’acollida de gats sigui el més respectuosa possible amb els animals, tenint sempre com a objectiu trobar famílies acollidores per als que ens arriben. L’adjudicació a la Federació Xarxa Gatera de Girona és una garantia, perquè es coneixen perfectament la realitat de les colònies de gats a la ciutat, i portem temps treballant plegats”, ha explicat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.
Amb aquesta nova proposta, el municipi disposarà de personal amb experiència i formació concretes en l’atenció de gats. També es millorarà en eficàcia. Per un costat, es faran campanyes específiques per a la tinença responsable dels animals i per fomentar les adopcions. A més, cada cas es tractarà de forma diferenciada amb la intenció que els animals trobin una família adequada tan aviat com sigui possible. Per l’altre costat, el servei disposarà d’una aplicació informàtica per registrar tota la informació generada, que permetrà incrementar la transparència i traçabilitat dels animals allotjats.
A banda, el consistori també ha adjudicat l’atenció veterinària per a tots els animals allotjats al Centre d’Acollida Municipal. El servei s’haurà de prestar, segons les necessitats, a les pròpies instal·lacions dels centres d’acollida, o en un hospital veterinari, i haurà d’estar situat dins el terme municipal de Girona o en un radi màxim de 15 quilòmetres.
Haurà de disposar de personal per cobrir, tant amb reserva horària prèvia com d’urgències 24 hores, els animals derivats del Centre d’Acollida i que s’estima que seran uns 170 gossos i 150 gats cada any. Gràcies al nou contracte, l’atenció serà més ràpida, ja que es garantirà sempre la revisió dels animals acabats d’acollir en un termini màxim de 36 h des de la seva entrada al Centre. A més, aquells que presentin alguna simptomatologia o lesió seran atesos d’urgència a les instal·lacions veterinàries. L'acollida de gats se seguirà ubicant al Centre Municipal d'Acollida d'Animals que el consistori té a Mas Xirgu, amb capacitat aproximada per a 14 gats.
Més enllà de les tasques de cures i manteniment, l’inici del servei comportarà l’esterilització de tots els animals que en aquell moment es trobin al Centre i als quals es pugui practicar l’operació per raons d’edat i sanitàries. La mesura s’aplicarà tant als que es trobin en fase d’adopció com als de llarga estada, en un termini màxim de 15 dies des de la formalització del contracte.
El servei d'acollida de gats s’ha adjudicat a la Federació Xarxa Gatera de Girona per un import de 14.096,50 euros (IVA inclòs), i l'atenció veterinària, a Canis Hospital Veterinari S.L. per 42.022,39 euros (IVA inclòs). La durada del contracte serà d'un any, prorrogable anualment fins a un màxim de 4 anys.
Resultats positius del control de colònies de gats de carrer
L’entitat que a partir d’ara prestarà els serveis d’acollida de gats i fures, la Federació Xarxa Gatera de Girona, és la mateixa que s’encarrega de la gestió de les colònies de gats de carrer des de principis de 2021, quan es va iniciar el conveni amb l'Ajuntament de Girona, el Col·legi de Veterinaris de Girona i la mateixa Federació Xarxa Gatera de Girona.
El conveni es va signar per a 4 anys i durant la primera meitat de vigència, ja s’ha assolit l’objectiu d’esterilitzar el 80 % dels gats de carrer. Així, l’any 2022 es va tancar amb un total de 691 gats de carrer registrats en 78 colònies. D’aquests, 600 estan esterilitzats i 446, a més d’esterilitzats, també estan identificats amb un microxip. A més, tots els gats capturats son revisats sanitàriament per detectar possibles afeccions a la pell, boca, orelles i ulls.
Les actuacions de control poblacional es realitzen mitjançant la metodologia Captura-Esterilització-Registre-Retorn (CERR). Aquest sistema, juntament amb la retirada dels gats sociables i el foment de la tinença responsable, hauria de permetre un control poblacional eficaç per minimitzar el nombre de gats que viuen al carrer. D’aquesta manera, es compleix també l’obligació que les administracions locals tenen amb la nova Llei de protecció, drets i benestar dels animals, recentment aprovada al Congrés de Diputats.