Caldes de Malavella ha inaugurat aquest dimarts l'Escola de Música amb un concert de Nadal a càrrec dels alumnes del centre. Feia anys que el poble reclamava un espai on poder desenvolupar els ensenyaments musicals que fins ara es realitzava en espais itinerants. Ara que el nou espai està acabat es posa fi a aquesta problemàtica a més d’ampliar la flota d’equipaments municipals amb un espai polivalent per acollir altres activitats educatives i culturals.
Els fonaments de l’edifici, situat allà on hi havia les antigues cases dels mestres, van començar-se al juny del 2020 i el nou curs 22-23 s’ha pogut començar amb normalitat si bé el 28 de juny ja es va fer una jornada de portes obertes per ensenyar l’equipament als veïns i veïnes. Amb tot “el nou equipament l’havien d’inaugurar els alumnes de l’escola de música que en són els principals usuaris”, explica el regidor Dani Sancho.
L’espai, amb una superfície de més de 400 m2, té una planta amb tres aules grans de 25 metres quadrats cadascuna; una sala de reunions que també pot ser utilitzada com a classe de 20 m2; un despatx, un magatzem per a instruments i una recepció; i quatre aules individuals per poder assajar. A més, incorpora un auditori de 150 m2 i capacitat per a més de 80 persones que també pot ser utilitzat com a sala polivalent.
Totes les aules i auditori estan totalment insonoritzades i l’equipament està pensat per ser ampliat amb una planta superior en un futur, si s’escau, doblant així el nombre d’aules.
El nom de les aules de l’Escola de Música
La nova escola de música compta amb set aules que reben el nom d’artistes caldencs com: Assumpta Fontanals (dirigeix la Coral Cantaires de Caldes), Josep Vilar (de la orquestra Calidae), Francesc Mas Ros (músic i compositor del segle XX de referència al municipi i autor de diferents sardanes dedicades al poble), Nella Colombo (qui va ser cantant de la Orquestra Maravella), Antoni Mas (pianista, compositor i director d’orquestra), Orquestrina Jadris (fundada als anys 40 i que va ser precedent a la Orquestra Internacional Maravella).
També hi ha una aula dedicada a les entitats de la Coral Cantaires de Caldes i a l’Agrupació de Sardanistes. L’auditori per la seva banda rep el nom de Lluís Ferrer – Orquestra Maravella, tot destacant la feina del fundador de l’agrupació.
L’escola de música
Des de l’equip docent de l’escola de música es vol oferir una formació i educació integral a tots els alumnes, a través de la música. Així mateix, es vol potenciar el nivell musical i artístic de l’alumnat (petits, joves i adults) i es vol fer creant un vincle entre la música els alumnes i les famílies. S’ofereix, així, un Model d’Escola de Música creatiu, professional, dinàmic, innovador i integrador.
Amb la metodologia Dalcroze, s’introdueixen els conceptes bàsics del llenguatge musical de la manera més natural i creativa per als infants: l’experiència. Arriben al coneixement a través de l’emoció, la sensació corporal, la presa de consciència del que “hem viscut” i posteriorment la seva anàlisi conceptual. “Els alumnes primer viuen amb el cos la música i després ve la part teòrica i pràctica, per tant podríem dir que la nostra metodologia és vivencial”, explica Yolanda Carmona, directora de l’escola de música. .
S’han iniciat els tràmits perquè l’escola de música sigui reconeguda. “Ara tenim un equipament fix, el que ens dona peu a fer noves activitats. A banda tenim més cabuda per a nous alumnes, a l’abril iniciarem la campanya de captació de nous alumnes, tot i que ja hem iniciat els tràmits per ser una escola de música reconeguda per la Generalitat”, explica Carmona.