L'esdeveniment principal d'ahir durant la celebració de la 16ena Nit de la Recerca que organitzava la Universitat de Girona (UdG) havia de ser l'experiment presentat pel científic i divulgador Dani Jiménez i que va acabar amb l'explosió d'un barril amb nitrogen líquid i 18 persones ferides, entre elles deu menors d'edat.
Aquesta demostració, que Jiménez ja havia protagonitzat en anteriors edicions de la Nit de la Recerca a Girona, consisteix en posar aigua calenta dins un recipient ple de nitrogen líquid. Tot plegat fa una reacció i ahir s'esperava que sobreeixís pel damunt mentre expulsava del seu interior unes pilotes de goma de colors.
La primera persona que va protagonitzar aquest exercici va ser el professor de la Universitat de Plymouth (Regne Unit), Roy Lowry, el juliol de 2012. Aquell dia va congregar els seus alumnes al gimnàs i els va demostrar què passa quan sotmetem el nitrogen líquid a un canvi sobtat de temperatura. Primer va posar aigua calenta a dins d'un cubell d'escombraries. Després, el professor va abocar nitrogen líquid (que ja s'evapora a temperatura ambient) en una ampolla, la va tapar i la va introduir a dins del cubell. Seguidament va deixar-hi caure 1.500 pilotes de ping-pong. En pocs segons va tenir lloc una pluja de pilotes. L'experiment es va publicar extensament a l'American Journal of Physics el 2019 on s'explica àmpliament els principis científics de la demostració.
L'explicació és que l'aigua calenta accelera el procés de conversió de líquid en gas del nitrogen, que no troba sortida a dins de l'ampolla i la fa explotar, cosa que propulsa, alhora, el cubell i totes les pilotes, que es van escampar per tot el gimnàs, davant la sorpresa dels alumnes. El nitrogen comença a bullir a temperatures superiors als -196 °C.
No és la primera vegada que el professor Lowry protagonitza experiments extravagants. L'any 2006 va entrar al llibre Guinness dels Rècords Mundials llençant 55.000 coets en cinc segons. Dos anys després, al 2008, va "fregir" una gominola, amb resultats espectaculars. Per tots aquests experiments els seus alumnes el coneixen familiarment com a Rocket Man (l'home coet)