L’arquitecte Marc Riera i Guix (Banyoles, 1979) seguirà al capdavant de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) quatre anys més, després que el passat 26 d’abril la Mesa Electoral Central del COAC validés la seva candidatura, que va ser l’única presentada per a la Junta Directiva de la demarcació.
A Riera l’acompanyaran Jordi Ortega i Batlle, com a secretari, Sílvia Musquera Felip, com a tresorera, que també repeteixen mandat, i Júlia Breiz Pellicer, com a vocal. A les delegacions seran els arquitectes Jordi Moret Vayreda a la Garrotxa-Ripollès, i Dana Palmada Castells a l’Alt Empordà, els que estaran al capdavant de les seus.
El dimarts 17 de maig se celebraran les eleccions a Junta de Govern i a Junta Directiva de la Demarcació de Barcelona, ja que s’han presentat més d’una candidatura mentre que a la resta de demarcacions - Tarragona, Lleida, Comarques Centrals i l’Ebre - no hi haurà eleccions a l’haver-se presentat una única candidatura.
En el cas de la Junta de Govern, els arquitectes Guillem Costa Casamiglia, Carla Habif Bozzo i Manuel Ruisánchez Capelástegui són els candidats a futur degà. Quan a la Demarcació de Barcelona, Sandra Cinta Bestraten Castells i Pere Castelltort Sales són els arquitectes que es disputen la presidència de la Demarcació de Barcelona.
Aquest mateix dia també s’escolliran els 200 representants a l’assemblea general del COAC. Tots els membres de la nova Junta comparteixen una trajectòria consolidada en el món de l’arquitectura i l’educació, i una forta vinculació amb el Col·legi, essent, a més, una de les juntes directives amb una mitjana d’edat més jove.
Marc Riera i Guix
És arquitecte des del 2003 per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya i Màster in Business Administration - MBA per la Universitat de Girona el 2010. Ha completat la seva formació amb cursos oficials de l'Escola Sert del COAC i al Royal Institute of British Architects a Londres. Actualment, és professor associat de l’Àrea de Construccions Arquitectòniques del Departament d'Arquitectura i Enginyeria de la Construcció de la Universitat de Girona i membre del Consell del Departament i del Consell del Grau en estudis d’Arquitectura de la mateixa universitat. Des de 2021, també és president de l’Observatori de la Rehabilitació Urbana de les comarques gironines i membre de la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament de Banyoles.
Vinculat a l'estructura de la Demarcació de Girona del COAC des de molt jove, va ser vocal de Formació de la Junta Directiva entre els anys 2010 i 2014, època en la qual va compaginar el càrrec de coordinador territorial de l’Escola Sert. Entre 2014 i 2018, va ser el secretari tècnic i coordinador de l'Oficina de Concursos i de l’Oficina Jove a la seu de Girona. El 2018 va ser nomenat president de la Demarcació de Girona del COAC, essent un dels arquitectes més joves a ocupar aquest càrrec que ostenta fins a l’actualitat.
Durant aquest darrer mandat (2018 – 2022), ha estat membre de la Junta de Govern del COAC, representant de Girona a l’Assemblea de l’entitat, vicepresident de la Fundació Rafael Masó i delegat de Girona en nombroses comissions i taules de treball del COAC.
L’any 2005 va obrir despatx professional a Banyoles, després d’haver treballat en importants despatxos d’arquitectura de Milà, Londres i del territori català. En relació amb la seva obra, Riera ha guanyat diversos concursos d'arquitectura i ha realitzat projectes d'obra pública i privada. Entre els d’obra pública hi trobem la Llar d'infants de les Planes d’Hostoles (2007-2011), la reforma i ampliació del Museu Arqueològic de Banyoles (2009-2018), l’edifici d’Arts Escèniques i aula de teatre La Factoria a Banyoles (2009-2010), la reforma i ampliació del consultori mèdic de Porqueres (2009-2011), la piscina municipal de Porqueres (2016-18) o el local social de la Sauleda a Palafrugell (2017-19), entre d’altres.
Sempre actiu i compromès, Riera ha participat en diverses publicacions relacionades amb l’arquitectura, ha publicat articles d’opinió en diferents mitjans de comunicació i recentment ha comissariat, juntament amb l’arquitecte Pau Sarquella, el cicle ‘Cinc Cèntims de Creació Local’ de l’Ajuntament de Banyoles (2021) i l’exposició ‘Arquitectes i ciutat: del Pla urbanístic de 1936 a la Banyoles olímpica’.
També va formar part del projecte educatiu Ensenyar Arquitectura – Aprendre Arquitectura que va dur a terme la Demarcació de Girona del COAC entre els anys 2009 i 2011 per apropar l’arquitectura als infants. Aquesta iniciativa el va portar a presentar els resultats, juntament amb l’arquitecte Frederic Cabré, al Congrés d’Arquitectura del COAC realitzat el 2016.
Jordi Ortega Batlle
És arquitecte des del 1994 per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya. Amb despatx propi a la ciutat de Girona, té més de 28 anys d'experiència en la gestió, realització i direcció de projectes d'arquitectura en el sector privat i públic.
Del 1996 fins el 2001, va ser professor col·laborador en el "Graduat Superior en Enginyeria del Disseny Industrial i desenvolupament del Producte" de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. Del 2001 fins el 2012, va ser professor associat en el Departament d’Organització, Gestió Empresarial i Disseny del Producte de l'Escola Politècnica Superior EPS de la Universitat de Girona.
Des del 2002 està vinculat a la Junta Directiva de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Fins el 2010, va ser el vocal de Formació;del 2010 fins el 2018, tresorer; i del 2018 fins a l'actualitat, ostenta el càrrec de secretari.
Sílvia Musquera Felip
És arquitecte des de 1997 per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya i doctora arquitecte per la UPC al 2015, amb la tesi “Les imatges d’un nou paisatge creat per al turisme. La fotografia com a testimoni del paper de l’arquitectura en la transformació de la Costa Brava als anys seixanta”, amb la que va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat UPC 2017.
Al 1999 funda el Taller d’art i arquitectura 3carme33 juntament amb Pep Canaleta, realitzant projectes tant en l’àmbit de l’arquitectura com en el del disseny d’exposicions combinant l’activitat professional, la investigadora i l’acadèmica.
És professora associada del departament de projectes arquitectònics de la Universitat Politècnica de Catalunya, on actualment imparteix les assignatures Forma i Espai, a l’ETSAV, i Arquitectura Comparada al màster MBARCH, a l’ETSAB.
És coordinadora del Màster Habilitant MARQ a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona des del 2015, i professora associada de primer i quart curs de projectes des del 2008. Des del 2016 és vocal a la Junta Directiva de la Demarcació de Girona del COAC.
Júlia Breiz Pellicer
És arquitecte habilitant per la Universitat de Girona el 2018. També és graduada en Arquitectura el 2016 per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) - Universitat Politècnica de Catalunya, i graduada el 2011 en Arquitectura Tècnica per l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB)- Universitat Politècnica de Catalunya
Ha col·laborat en diferents despatxos d’arquitectura i enginyeria i està especialitzada en projectes d'interiorisme i infografia 3d.
Des de l’any 2019, és resident a la ciutat de Girona on treballa conjuntament amb l’arquitecte gironí Pere Fina Riera.
Jordi Moret Vayreda
És arquitecte des del 2009 per l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de La Salle (ETSALS) - Universitat Ramon Llull. La seva trajectòria professional està lligada als despatxos d’arquitectura Vayreda Arquitectes i Unparelld’arquitectes, on ha col·laborat fins a l’obertura del seu propi despatx a la ciutat d’Olot. El 2020 funda Re©er arquitectura i urbanisme, juntament amb Laura Plana i Francesc Baquer.
Dana Palmada Castells
És arquitecta des de 2010 per Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de La Salle (ETSALS) - Universitat Ramon Llull. Durant els últims anys, i després de la carrera, va col·laborar amb el despatx 3carme33. L’any 2014 obre despatx propi col·laborant, també, amb el dissenyador d’interiors Jordi Palmada i els despatxos Vilanova Arquitectes o Callís Marés Arquitectes.
Des del 2017 està vinculada a la Demarcació de Girona i a la Delegació de l’Alt Empordà, participant en projectes com el Simposi de Sòl No Urbanitzable, i coordinant les exposicions i activitats que es realitzen a la seu de l’Alt Empordà.
Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
És el col·legi professional dels arquitectes catalans, amb un cens de 10.814 col·legiats, que vetlla pel correcte exercici de la professió i per una arquitectura de qualitat.
És l’entitat col·legial en qui la societat, a través de l’administració pública, delega la funció de control de la millora de les condicions de l’espai habitable mitjançant la regulació de l’activitat dels professionals, i realitza el control dels treballs professionals, per garantir el compliment de les normatives i el correcte exercici de l’arquitectura a través del visat dels projectes.
El COAC és present a tot Catalunya a través d’una xarxa d’onze seus que presten servei als col·legiats i als ciutadans amb la voluntat d’estar a prop dels professionals i de tothom qui requereixi informació i assessorament en tots aquells temes propis de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme.