La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat avui que “la Generalitat exercirà el dret de retracte i recuperarà per a ús públic l’Estació Loran”. Jordà ha explicat que aquesta operació “permetrà que la finca passi d’haver estat base militar de l’exèrcit espanyol a instal·lacions del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter”. La tramitació està molt avançada ja que el Departament d’Acció Climàtica ha presentat la documentació preceptiva per exercir el dret de retracte, i es preveu que l’Acord de Govern que ha de permetre tirar endavant l’operació s’aprovi abans del 7 d’abril.
El valor de compra dels terrenys és d’un import de 468.000 euros i 3.000 euros per cobrir les despeses de transmissions i resta de despeses corrents derivades de l’operació. La llei permet a la Generalitat recuperar aquests terrenys, situats dins dels límits del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, al mateix preu que va pagar el particular, un ciutadà francès, al Ministeri de Defensa, propietari de la finca que fins a l’any 1998 va tenir usos militars.
El Ministeri ha fet des de l’any 2015 fins a quatre subhastes per intentar que algú es quedés les instal·lacions. En la primera, el preu de sortida va ser de 575.255 euros, i en la darrera, que va tenir lloc l’octubre de 2019 i va quedar deserta, el va rebaixar fins a 468.078 euros.
Posteriorment, l’actual propietari dels terrenys va presentar una oferta similar i Defensa va optar per realitzar l’adjudicació directa. Ara, la Generalitat, en resposta a la demanda del territori, ha decidit exercir el dret de retracte i recomprar-los perquè aquest espai continuï sent d’ús públic.
De base militar a instal·lacions del Parc Natural
Pel que fa el nou ús que la Generalitat vol donar a l’Estació, que ocupa una superfície total de 351.000 m2 dels quals 6.000 m2 estan construïts, la previsió és que en una part s’ubiquin instal·lacions del Parc Natural, com ara sales d’emmagatzematge o espais per a activitats. D’altra banda, també s’estudia la possibilitat de dedicar una altra part de la finca a donar suport als itineraris interpretatius de la Guerra Freda que hi ha a la zona. Finalment, hi ha tota una part que es desconstruirà perquè es troba en molt mal estat. En aquest sentit, la consellera Jordà ha expressat “la voluntat d’escoltar el territori a l’hora de decidir el futur del projecte”.
La base Loran era una estació d’emissió de radionavegació per a la mar Mediterrània, construïda a l’Alt de la Pedrosa prop de l’Estartit, al Baix Empordà. El seu nom respon al sistema de posicionament i navegació Loran (LOng RAnge Navigation), que es basava en ones de ràdio de baixa freqüència i que en aquest cas triangulava amb les bases de Lampedusa (Itàlia) i Kargaburum (Turquia).
De gestió nord-americana, es va posar en funcionament l’any 1961 i va desconnectar-se l’1 de gener de 1995. Les antenes van ser enderrocades l’any 2005 i, des llavors, l’estació roman abandonada. Hi arriba un camí asfaltat procedent de l’Estartit que passa prop de la Torre Ponça.