L’Ajuntament de Girona ha impulsat un programa als centres públics d’educació secundària de la ciutat per escoltar i acompanyar el jovent en el seu benestar emocional. A través de xerrades i jornades formatives amb les persones més joves, concretament amb l’alumnat de 2n d’ESO, es treballarà en la detecció, formació i intervenció en salut mental i emocional juvenil. Aquest projecte s’ha post en marxa després de detectar un empitjorament generalitzat de la seva salut mental i emocional del col·lectiu adolescent i juvenil arran de la crisi social i sanitària de la covid-19.
“És molt important treballar plegats amb els centres per detectar situacions de trastorns emocionals i de salut que s’han vist agreujats amb la pandèmia, però que en part ja existien. També que educar implica formar a la persona i a la vegada donar-li eines per gestionar situacions de salut emocional complicades.
Amb aquest projecte el que volem és saber la situació de les persones adolescents des del punt de vista emocional i oferir les eines necessàries als professionals de l’educació per poder gestionar conjuntament amb els nois i noies aquestes situacions, i sobretot poder donar eines de detecció de sospita d’aquestes alteracions per poder-les treballar abans que es desenvolupin”, afirma la regidora de Salut de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau.
"Amb aquest programa es pretenen assolir diferents objectius. Per una banda, detectar potencials problemàtiques de salut mental i emocional en la població adolescent i promoure l’accés a cercar ajuda quan sigui necessari. Per l’altra, alfabetitzar els nois i noies en el concepte de salut mental i emocional per reduir l’estigmatització i eliminar mites, així com formar les persones joves en tècniques de gestió emocional basades en la recerca de recursos d’afrontament i resiliència", assegura el regidor d'Educació i Infància de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran.
El programa consisteix en l’organització i dinamització de diversos espais de detecció, formació i deliberació als instituts, els quals s’han dissenyat des d’una perspectiva de gènere i amb la garantia d’igualtat en el dret a la participació. Es farà un seguiment a les persones joves que es detecti que necessitin un suport específic més enllà de la formació bàsica. En aquests i aquestes joves i a les seves famílies se’ls informarà i ajudarà a trobar respostes a les seves necessitats específiques en els recursos municipals i supramunicipals existents.
Aquest matí el consistori ha explicat el projecte als instituts de Girona en una reunió informativa. Aquest projecte impulsat per l’Ajuntament de Girona serà dut a terme per Aimentia Health amb el suport de la Universitat Internacional de Catalunya i alineat amb el Nou Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya (2021-2015).