Aquest estiu, l'alcaldessa de Girona ja va anunciar que l'Ajuntament compraria 32 pisos per destinar-los a lloguer social. Tots a través del dret de tanteig i retracte i que es pagarien amb els 4 MEUR d'inversions (dels quals 3,1 acordats amb Guanyem).
Avui, el vicealcalde Quim Ayats i la regidora d'Habitatge n'han concretat la xifra total. Seran fins a 54 pisos, 24 aparcaments i dos locals comercials. Es troben repartits en deu barris de la ciutat, però d'entre tots ells en destaca el de Santa Eugènia (que en concentra més de la meitat).
En aquest barri, l'Ajuntament compra fins a 29 pisos. D'aquests, 20 es troben en dos blocs que s'adquiriran sencers, i on també hi ha 20 places d'aparcament i els dos locals comercials (que es troben als baixos). Els nou pisos restants es troben repartits en diferents edificis del barri.
Al Pla de Palau hi ha deu pisos més, i a la Devesa sis. En aquests dos barris l'Ajuntament també hi comprarà un bloc sencer. El llistat es completa amb tres habitatges a Sant Narcís i un a cadascun de la resta de barris on s'adquiriran pisos (Pont Major, Vila-roja, Barri Vell, Domeny, Can Gibert del Pla i Montilivi).
Arreu de la ciutat i en bon estat
La regidora d'Habitatge ha explicat que a l'hora d'adquirir-los s'han primat dos criteris. El primer, que estiguessin distribuïts arreu de la ciutat, amb l'objectiu de "fomentar la cohesió social" i evitar "problemes de convivència". I el segon, que els pisos estiguessin en bon estat i que s'hi haguessin de fer poques reformes.
En aquest darrer cas, però, tan sols hi ha una excepció: els dos edificis del barri de Santa Eugènia. "És veritat que en aquests edificis caldrà fer-hi més obra, però aquí el que hem valorat és la gran oportunitat que suposa per al barri", ha dit Moya. La regidora ha explicat que, en aquest cas, cada pis tindrà un aparcament i que, a més, la intenció és que els dos locals comercials serveixin per "cohesionar" el barri (i per això, segurament se cediran a entitats).
Dels 4 MEUR d'inversió que permetran adquirir tot el paquet, n'hi haurà 700.000 que es destinaran a fer reformes. Moya també ha concretat que, de mitjana, cadascun dels 54 pisos té uns 62 metres quadrats útils i que el seu preu de compra ha estat d'uns 62.300 euros.
Situacions d'emergència
Per buscar els pisos i tirar-ne endavant la compra, l'Ajuntament de Girona hi ha destinat en exclusiva un tècnic de l'oficina municipal. Es preveu que d'aquí a un mes ja es puguin entregar les claus a les primeres famílies, i que tota la inversió s'hagi completat al primer trimestre del 2022.
"L'objectiu és que passi el mínim temps possible d'ençà que els habitatges s'adquireixin i s'hi pugui entrar a viure; perquè malauradament l'emergència habitacional no espera, i no ens podem permetre el luxe de tenir pisos buits", ha afirmat Moya. La regidora també ha concretat que, en aquests moments, la mesa d'emergència habitacional té 24 "casos extrems" de famílies i persones que necessiten un lloc on viure. "Però malauradament també tenim una altra llista molt llarga de gent que pot perdre el seu pis, i el que no farem serà portar-les a l'extrem que l'hagin de deixar", ha concretat la regidora.
Un 23% més
Tant Annabel Moya com el vicealcalde Quim Ayats han subratllat que la inversió que farà el consistori és "històrica" i que, en tan sols un any, el parc d'habitatge públic de la ciutat augmentarà fins a un 23%. "Mai s'havia fet una compra tan gran", ha afirmat Quim Ayats. "Treballem per posar els barris al centre, per garantir el dret a l'habitatge i construir les bases de la Girona del futur", ha conclòs el vicealcalde.