La xarxa que falsificava carnets de conduir va aconseguir prop de 8 milions d'euros (MEUR) amb l'expedició de més de 1.800 permisos fraudulents. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat l'organització criminal amb epicentre a Girona però que operava des d'altres punts de Catalunya i de la resta de l'estat espanyol.
En total, s'han detingut més de 700 persones, entre els quals hi ha els 14 integrants de la cúpula, però la investigació continua oberta i la xifra es podria incrementar amb 180 detinguts més i 2.000 persones investigades. Aquest dijous, el jutjat d'instrucció 1 de Girona va decretar presó provisional comunicada i sense fiança per a vuit d'ells. Entre ells, l'informàtic de la DGT que, segons la investigació, feia servir perfils de funcionaris habilitats per accedir a la base de dades per elaborar els carnets.
Als arrestats, se'ls atribueixen els delictes de falsedat documental, suborn, blanqueig, pertinença a organització criminal i contra la seguretat en el trànsit.
Tal i com va publicar aquest diari, a finals de juny del 2020, els Mossos d'Esquadra van identificar un conductor que duia un carnet aparentment oficial. De seguida van sospitar que "no s'ajustava a la realitat" perquè l'havien detingut feia poc temps per un delicte contra la seguretat viària per circular sense permís. A partir d'aquí, la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos va obrir una investigació i van descobrir que era un carnet fraudulent, simulant la convalidació d'un permís de conduir que les autoritats franceses no havien expedit mai.
El cap de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) dels Mossos a Girona, el sotsinspector Carles Martínez, ha detallat que, sobretot a l'Alt Empordà, van trobar diversos conductors que els agents sabien que no eren titulars de permisos de conduir. Amb aquestes sospites, els investigadors van contactar amb la prefectura de trànsit de Barcelona i van detectar que tots aquests carnets s'havien atorgat seguint "una mateixa línia": "Arran de descobrir això, ens vam començar a coordinar amb la Direcció General de Trànsit (DGT) i a abocar recursos a la investigació per descobrir l'organització criminal que hi havia darrere de tot això".
El cervell del grup era un l'informàtic que va començar a treballar, a través d'una empresa externa, a la prefectura de Trànsit de Girona el setembre del 2019. Des d'un bon inici, ja va "començar la tramitació fraudulenta de permisos de conduir" amb un carnet "adjudicat a la seva mare". Segons els investigadors, en el moment en què es va començar a instaurar el teletreball, a mitjans de març del 2020, "amb un coneixement superior de com funcionaven les aplicacions informàtiques de la DGT i des de la tranquil·litat del seu domicili" va veure l'oportunitat de treure més rèdit econòmic dels seus coneixements.
L'informàtic feia servir perfils de funcionaris habilitats per accedir a la base de dades per elaborar els carnets. "Amb la seva capacitat tècnica com a responsable d'informàtica de la prefectura de Girona, tenia capacitat de poder interactuar amb els treballadors i saber les claus ii contrasenyes. Aquí va veure que hi havia la possibilitat de fer diners extres", ha explicat Martínez.
A partir d'aquí, es va començar a crear l'entramat criminal. Segons la investigació, la seva parella (també detinguda al domicili de Sant Feliu de Guíxols on durant l'entrada i escorcoll van trobar uns 65.000 euros en efectiu) l'ajudava a falsificar els carnets. A més, es va aliar amb la seva "mà dreta" que va exercir de "gran comercial", el detingut a Quart que també està en presó preventiva. "Entre tots dos van veure la possibilitat d'obtenir molts ingressos i fer un bon negoci", ha exposat Martínez.
El sotsinspector ha concretat que l'entramat criminal va anar "perfeccionant la metodologia" amb el pas del temps però, en un principi, van cometre "errades" que els investigadors han pogut rastrejar per descobrir-los.
La investigació apunta que, en un altre nivell de l'estructura de l'entramat criminal hi havia els "lloctinents", que feien de captadors de clients (un d'ells a les comarques gironines i el segon a la zona de Vic) i els anomenats "administratius", que utilitzaven locutoris per rebre els diners dels clients o dels intermediaris, així com la documentació necessària per fer els permisos de conduir fraudulents. Durant el registre al locutori del carrer de la Rutlla hi van localitzar documentació relacionada amb els carnets.
Finalment, hi hauria el conjunt de clients que van pagar entre 4.500 i 15.000 euros per aconseguir els permisos de conduir. La instrucció identifica, fins al febrer del 2021, 1.845 gestions fraudulentes que es van traduir en 901 carnets falsificats. "Són gent que no ha tingut mai el permís de conduir i, per tant, no estan habilitats per circular. Són un perill i hi ha un risc molt alt que puguin estar implicat en accidents", ha detallat el cap de l'AIC.
El problema, ara, és evitar que aquests conductors continuïn circulant perquè no és fàcil detectar els carnets fraudulents que són aparentment oficials i determinar, ja sigui per via administrativa o judicial, que no són vigents.
En alguns casos, s'han expedit permisos simulant convalidacions de permisos de països que no tenen conveni amb Espanya, en altres ocasions els conductors han recuperat punts sense seguir el canal oficial i legal i també hi ha conductors que han aconseguir un carnet que no s'havien tret mai. Les tarifes que, segons la instrucció, cobrava la trama per a les gestions fraudulentes serien 4.500 euros per recuperar punts, 6.000 per un carnet de conduir nou i 15.000 per un permís de camió.
Poc preparats per blanquejar els diners
La investigació apunta que l'activitat de l'entramat criminal era molt lucrativa i xifra el frau en uns 7 MEUR. Uns diners que intentaven blanquejar. El sotsinspector ha concretat que, tot i que portaven mesos dedicant-se al frau, "no tenien una bona planificació" per legalitzar-los. "El guany era tan important que no sabien com donar sortida a aquests calers, sabem que invertien en borsa, compraven criptomònades, feien reformes a casa, es compraven cotxes de luxe però no tenien tota l'operativa ben consolidada", ha concretat el sotsinspector.
Prova d'això, segons el cap de l'AIC, és que localitzessin més de mig milió d'euros a casa dels sogres de l'informàtic, a Sant Feliu de Guíxols. També van ingressar a presó i ell suposadament tenia un carnet fraudulent. Les vigilàncies i les escoltes a l'informàtic i a la seva parella també apunten que havien comprat criptomoneda per valor de 500.000 euros, que fins al moment no s'ha pogut recuperar.
Durant el macrooperatiu 'Loki' desplegat dimarts a primera hora del matí, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van fer una quinzena d'entrades i escorcolls a poblacions de les comarques gironines (Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Llagostera, Quart i Girona) i a Vic. Fins ara, s'han detingut 616 persones, 14 de les quals es consideren integrants de la cúpula criminal.
Els detinguts per liderar la trama van passar a disposició judicial dijous a la tarda, assistits pels advocats Sergio Noguero, Carles Monguilod i Natàlia Frigola. Atenent a la petició del fiscal Víctor Pillado, el jutjat d'instrucció 1 de Girona va decretar presó comunicada i sense fiança per a vuit d'ells. A banda de l'informàtic, el jutge també va enviar a presó la seva parella, a l'investigat que actuava com a 'colíder' , tres investigats més que feien d'intermediaris o d'administratius rebent els diners i gestionant la documentació a través dels locutoris i als sogres del presumpte cap de la trama, que s'encarregaven de blanquejar diners.
Els investiguen per delictes de suborn, blanqueig de capitals, falsedat documental i pertinença a grup criminal. Segons informen els invesigadors, a tots els clients que van aconseguir el permís de manera fraudulenta els hi atribuiexen un delicte contra la seguretat viària.