Aquest dilluns a les nou del matí ha començat la primera jornada del cribratge massiu que es farà durant tres dies a Olot (Garrotxa), coincidint amb el dia del mercat setmanal. La idea ha estat aconseguir que part dels compradors s'acostessin fins a la sala El Torin per fer-se una PCR i així detectar el màxim nombre de casos asimptomàtics que hi hagi a la capital garrotxina.
Durant la primera hora de cribratge ja s'havien fet unes 70 proves, tot i que després el ritme de voluntaris ha afluixat fins cap a les onze. El Departament de Salut ha decidit fer el cribratge massiu a Olot a causa de la "incidència força alta" que hi de covid-19. Per això Salut i l'Ajuntament d'Olot fan una crida a la població per participar en les proves.
El director de Sector Girona Nord, Josep Carreras, ha detallat que a Olot és on més contagis hi ha de tota la comarca i actualment es registra "una incidència força alta" de casos. En els últims set dies s'han detectat 104 casos i l'índex de rebrot se situa als 664 punts. Fa una setmana, aquesta xifra superava els 1.000 punts. De tota manera, des de Salut creuen que el nivell de contagis augmentarà al llarg d'aquesta setmana perquè és quan es començarà a notar els efectes de la Setmana Santa.
Per aquest motiu s'ha obert el cribratge massiu per tal de detectar el màxim de casos asimptomàtics. Està obert a tothom d'entre 16 i 70 anys que visqui a Olot o hi treballi i que no hagi estat vacunat o no tingui cap símptoma. En aquest segon cas, el Departament de Salut recorda que cal anar al CAP, seguint el circuit habitual.
Per altra banda, la idea és captar molta gent jove, un dels segments amb una incidència més elevada a Olot. Josep Carreras creu que aquest augment de casos entre els més joves és perquè "cada vegada hi ha més gent gran vacunada" i per això els casos es redueixen, mentre que els col·lectius més joves encara no estan immunitzats. Per altra banda, l'alcalde d'Olot, Pep Berga, ha recordat que la gent jove és qui "té més números" de ser asimptomàtic i per això és especialment important que hi participin per "reduir la transmissió" del coronavirus entre la població.
Durant la primera hora de cribratge, els equips han fet unes 70 proves. Tot i això, el volum ha decaigut a partir de les deu. El principal motiu és que el públic a qui va dirigida la prova són, majoritàriament, treballadors i per això a primera hora s'ha concentrat més gent que no pas a mig matí. Tot i així, el nombre de voluntaris ha anat augmentant en comptagotes. A partir del migdia, l'afluència ha tornat a augmentar.
Crida al mercat setmanal
Mentrestant, el personal de Protecció Civil s'ha passejat pel mercat setmanal d'Olot per informar a la població que fins a les tres de la tarda podien fer-se una PCR de forma gratuïta a la sala del Torín, a escassos cent metres del mercat. "Demanem a tota la població que hi participi", avisava l'alcalde Pep Berga. "És molt ràpid fer-se una PCR", ha afegit Berga, qui ha recordat que els interessats tan sols han d'anar fins al punt del cribratge, mostrar la targeta sanitària i fer-se la prova.
L'equip del cribratge té una capacitat per analitzar entre 500 i 800 mostres diàries. El cribratge s'ha fet aquest dilluns de nou del matí a tres de la tarda a la sala del Torín i demà es farà al Pavelló FIral però en horari de tarda: de dues del migdia a vuit del vespre. El dissabte 17 es farà de nou del matí a tres de la tarda al casal social de Sant Miquel. L'ajuntament d'Olot i el Departament de Salut han optat per habilitar el cribratge a la tarda i també un dissabte per "facilitar" que els treballadors puguin "trobar un moment" per anar-hi