Des d'aquest divendres l'escola ERAM de Salt (Gironès) s'ha convertit en la sala d'audicions per a un projecte europeu en què es busquen vuit ballarins d'entre 18 i 25 anys per a espectacles de dansa urbana. Es tracta del projecte People Power Partnership, en què hi participa el festival gironí Temporada Alta i hi haurà un centenar de ballarins de 13 països diferents.
L'objectiu és fer espectacles de gran format que es podran veure al carrer. De cara a la tardor el Temporada Alta acollirà el primer d'ells, amb només setze ballarins. L'audició gironina es tancarà aquest dissabte i el diumenge es donaran a conèixer els guanyadors. En la preselecció gironina hi ha participat més de 60 persones.
La prova de selecció arrenca amb un Test d'Antígens Ràpid (TAR) per a tots els ballarins que opten a formar part del projecte. Una vegada surt que no estan infectats per covid-19, ja poden accedir a una sala d'assaig on faran la prova. Entren en grups de vuit i allà els espera la directora del projecte, Sigrun Fritsh, i una coreògrafa per explicar-los com anirà la prova.
Bàsicament es tracta d'un primer ball conjunt i una segona part individual. Cada prova és enregistrada per si cal resoldre algun dubte dels participants. La coreògrafa els marca alguns dels passos que hauran de fer en la coreografia grupal i en pocs minuts practiquen conjuntament com serà el ball. De seguida hi afegeixen la música. En paral·lel, la directora segueix atentament tots i cada un dels aprenentatges dels joves ballarins. "No sigueu vergonyosos", els avisa.
Sigrun Fritsh assegura que busquen joves amb "experiència sobre els escenaris" però tampoc cal que siguin perfils professionals. A més, destaca que en les proves es fixen en "les habilitats en dansa i en teatre" a parts iguals. Per altra banda, la directora remarca que els ballarins han de tenir clar que "actuaran al carrer" i aquest és "un escenari més dur" que no pas el dels teatres.
Fritsh recorda que el projecte europeu es basa en actuacions que faran diversos ballarins a la via pública de diversos països europeus. Per això creu que "si un ballarí està acostumat a actuar en teatres, potser aquest no és el seu projecte" perquè un s'ha d'acostumar a aquest tipus de públic. "Si no li agrada l'espectacle, marxa perquè no ha pagat entrada", afegeix la directora.
Dos espectacles de petit format i un de gran
Entre aquest divendres i demà dissabte hi passaran els 48 candidats gironins. De tots ells, només vuit seran els escollits per començar a treballar en aquest projecte que reunirà un centenar de ballarins de 13 països diferents. Els seleccionats estrenaran aquesta tardor un primer espectacle amb vuit altres ballarins de diferents països dins de la programació del Temporada Alta.
Després, els gironins seleccionats també participaran en un altre espectacle d'un altre país. Amb això s'intentarà que es barregin tots els ballarins i es puguin conèixer. A partir de l'any vinent, tots els membres participaran en un nou espectacle de format més gran. Durant quatre setmanes assajaran aquesta producció a Alemanya i posteriorment faran una gira per diversos països. Es preveu que a la tardor del 2023 també tornin al Temporada Alta amb aquest altre espectacle.
Girona lidera les sol·licituds
Els 48 aspirants que aquests dos dies opten a formar part del projecte són una preselecció de les 62 sol·licituds que es van rebre a la convocatòria gironina. La directora del projecte ha afirmat que fins ara "és el nombre de sol·licituds més elevada" que s'ha registrat en el projecte.
El festival Temporada Alta, membre del projecte People Power Partnership, ha estat l'encarregat de fer la primera tria entre totes les candidatures rebudes. El personal del festival va enviar la convocatòria entre escoles de dansa urbana i també va comunicar-ho en llocs on habitualment hi havia ballarins en els carrers. Els interessats havien d'enviar un vídeo i el festival n'ha seleccionat 48 per optar a les vuit places gironines del projecte.
Nous fronts pel Temporada Alta
El director artístic adjunt del festival, Narcís Puig, afirma que la participació del Temporada Alta en el projecte es va tancar a principis d'aquest estiu. "Ens van plantejar l'opció d'entrar-hi i de seguida vam dir que sí", explica Puig. Segons el director artístic, aquesta proposta combinava dos factors que generen molt interès en el certamen: la dansa i el col·lectiu jove.
A més, el fet que es programin actuacions a l'aire lliure representa un àmbit poc explorat pel festival. "No és habitual la programació d'espectacles a la via pública", afegeix Narcís Puig. Per això també els va atraure la possibilitat d'explorar aquest món de la mà de People Power Partnership.