Un grup d'artesans restaura un carruatge fúnebre de Vilanova de la Muga

Aquest va estar en servei des de finals del segle XIX fins els anys 60

El grup d’artesans Acomodo Peralada, format per fusters, tallistes, escultors i especialistes en antiguitats, va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Peralada (Alt Empordà) de restaurar l’antic carruatge mortuori municipal de Vilanova de la Muga, una peça antiga testimoni del passat recent del poble, ja que va estar en servei des de finals de segle XIX fins a finals de la dècada dels seixanta. El carro, que es guardava en un magatzem municipal, estava degradat per l’ús i el pas del temps.

Les tasques de restauració, que han consistit en la neteja, el tractament contra els corcs, la pintura, l’arranjament del sostre del baldaquí, l’entapissat dels seients i la renovació del cortinatge, han durat un mes i hi han intervingut quatre professionals, tres del grup d’artesanas Acomodo Peralada i un de Tapisseria Joan's. Els treballs han permès recuperar l’escut original dels dos laterals del carruatge: un escut de Catalunya en camp d'or i quatre pals de gules, perfilat amb una línia de color blau turquesa.

Aquest escut va quedar tapat després de la Guerra Civil amb la incorporació de l’escut de l’àliga de l’Espanya franquista. També s’ha recuperat i restaurat el barret del cotxer que conduïa, tirada per un cavall, la carrossa fúnebre municipal. Aquesta peça d’indumentària, juntament amb la creu blanca i els dos florons del carro, formen part del conjunt patrimonial que s’exposarà al públic per primera vegada durant la setmana de Tots Sants.

L’emplaçament escollit per a l’exposició, com no podia ser d’altra manera, ha estat el cementiri municipal de Vilanova de la Muga. El carruatge, que es pot veure a través d’un vidre des de l’interior del cementiri, s’ha instal·∙lat en un magatzem contigu adequat amb aquesta finalitat. L’espai és accessible a través d’unes passarel·∙les creades recentment, que milloren la circulació dels vianants, especialment la d’aquelles persones amb mobilitat reduïda.

La carrossa ha estat restaurada amb finançament municipal i amb la col·∙laboració de la Funerària Vicens. Gràcies a aquesta col∙laboració, també s’ha pogut esbrinar l’origen de dos florons tallats en fusta, un de negre i un de blanc, localitzats sobre el carruatge en el moment del seu trasllat al taller de restauració. Es tracta de les peces que van substituir les creus blanca i negra que abans de l’època republicana i la prohibició del catolicisme, lluïa el carro. Les creus es col·locaven a sobre el sostre del carruatge: la negra, en la majoria dels enterraments i la blanca, quan el difunt era un infant.