Preservatius etiquetats en català i rellotges amb l'hora catalana a 'De Tot Cat'

La fira també presenta còmics en català, nines que canten en català i mòbils configurats en llengua catalana

  • Terminals mòbils que tenen incorporat en el seu menú la llengua catalana
    Terminals mòbils que tenen incorporat en el seu menú la llengua catalana
  • L'empresa Bcnclock ha creat el producte Cataclock que són rellotges amb l'hora catalana © ACN
    L'empresa Bcnclock ha creat el producte Cataclock que són rellotges amb l'hora catalana © ACN
  • Preservatius etiquetats en català © ACN
    Preservatius etiquetats en català © ACN

La primera edició de la fira mercat 'De Tot Cat' que s'ha instal·lat al Palau Firal de Girona, acull durant aquest cap de setmana una setantena d'empreses que utilitzen el català en els seus productes. La mostra pretén promoure els productes i serveis que incorporen la llengua catalana.

Entre les curiositats que els visitants poden trobar-se a la fira destaca, per exemple, l'estand de l'empresa sueca Puck que comercialitza preservatius etiquetats en català. El gerent de l'empresa, Eric Wirdheim, explica que han volgut 'potenciar' el mercat català, ja que van veure que a la zona de Catalunya aquests preservatius es comercialitzaven molt poc. Wirdheim explica que han creat un 'perfil més local' i que per això han etiquetat el producte en català. A més, Wirdheim remarca que és del tot 'necessari' que les instruccions d'ús d'un producte com els preservatius siguin enteses per tothom. Tot i que el gerent de l'empresa es mostra orgullós de potenciar la llengua catalana, també destaca que és una 'estratègia comercial' per cridar l'atenció d'un sector en concret.

D'altra banda, l'empresa sueca també ha fet una campanya per presentar-se a la fira amb l'eslògan 'Trempa amb seny'. Segons explica el seu gerent, s'ha treballat amb conceptes de la cultura popular catalana i en la imatge d'aquesta campanya s'hi poden veure un grup de castellers. Wirheim destaca que la fira 'De Tot Cat' és 'molt bona' per donar-se a conèixer i a més, la curiositat que té aquest producte fa que la gent s'acosti més a l'estand.

Un dels altres estands que es pot trobar a la fira mercat és el de Comicat.cat, una web que parla sobre el còmic en català. Un dels redactors, Javier Del Campo, explica que pretenen potenciar tan els còmics en llengua catalana com els còmics fets a Catalunya. A més, els visitants poden gaudir d'una exhibició de com es realitza un còmic, ja que diversos dibuixants fan un còmic de manera col·lectiva: un dibuixa, l'altre entinta i l'altre hi posa color. Alguns dels títols que es poden trobar en català a l'estand de Comicat.cat són 'Fills dels 80' d'Aleix Saló; 'Sèrie B' de Raúl i Daniel Deamo; 'Persépolis' de Marjane Satrapi o '300' de Frank Miller.

Entre els productes que hi ha a la fira mercat també s'hi pot trobar marques de roba que etiqueten els seus productes en català com per exemple la coneguda 'Lacoste' o les marques de calçat 'Camper' i 'Munich', entre altres.

La fira compta també amb diverses activitats, des de conferències fins a tallers de karaoke en català o actuacions musicals. I els més petits també tenen productes per a ells ja que a 'De Tot Cat' s'hi pot trobar la 'Laia' una nina que canta cançons populars catalanes.

Mòbils que 'parlen' en català

Per la seva banda, els estands de les institucions que hi són presents mostren les diverses campanyes i iniciatives per promoure l'ús de la llengua catalana en tots els àmbits. És el cas, per exemple, de la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat que mostra en un estand els terminals mòbils que tenen incorporat en el seu menú la llengua catalana. Actualment ja hi ha més d'un centenar de mòbils que 'parlen' en català. La responsable de difusió de la Secretaria de Telecomunicacions, Txell Collado, explica que donen a conèixer als usuaris el web 'elteumobil.cat' que recull una relació de tots els mòbils que hi ha al mercat.

Collado explica que molts dels usuaris que s'han de canviar el mòbil acudeixen a l'estand per saber quin d'ells 'parla' en català. A més, destaca que ja és 'habitual' que un telèfon inclogui aquesta llengua en el seu menú, i que és més 'sorprenent' no trobar-te'l, ja que la majoria de fabricants aposten 'molt fort' pel català. Collado, ha explicat que molta gent gran ha acudit a l'estand queixant-se que el seu terminal no comptava amb el català, i que en moltes ocasions era falta de coneixement. Per això, des d'aquesta estand se'ls ha configurat el mòbil en català, i segons Collado, han marxat 'molt somrients'.

La fira mercat 'De Tot Cat', que es va inaugurar aquest divendres amb la presència del conseller Huguet, durarà fins diumenge