El plenari del Consell Comarcal de la Selva ha aprovat retornar les competències de la gestió del servei de menjadors al Departament d'Educació. Ho ha fet aquest dimarts al migdia en un plenari extraordinari a petició del govern (JxCat, PSC i Independents de la Selva).
De fet, aquests tres grups han estat els únics que hi han votat a favor, ja que la resta de formacions a l'oposició (ERC, En Comú Guanyem, Cs i CUP) no li han donat suport. Fins i tot els consellers d'ERC ha abandonat el plenari telemàtic en el moment de la votació, després de mostrar el seu rebuig a la proposta.
El president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, ha anunciat la proposta recordant que porten "molts anys" demanant al Departament d'Educació que resolgui alguns dels dubtes legals en la contractació del servei de menjador. "No podem seguir amb una competència que no sabem com exercir-la", ha afirmat Balliu. A més, el president ha carregat contra Educació assegurant que "no ajuda" en la resolució dels problemes. "No podem tolerar que ens digui que està tot clar, quan no hi ha res clar", ha reafirmat el president. De fet, Salvador Balliu ha tancat la seva primera intervenció demanant al conseller Josep Bargalló "que s'assegui a parlar amb els consells o que dimiteixi".
Davant d'això, el portaveu d'ERC, Joan Martí, ha lamentat que el consell hagi convertit la gestió dels menjadors escolars en "una batalla política contra el Departament". Martí ha recordat que hi ha diversos casos d'escoles públiques a la comarca que compten amb una gestió directa o indirecta del servei de menjadors i que en cap d'elles hi ha problemes. Martí també ha assegurat que "hi ha consells comarcals que han trobar la via per interpretar" la normativa que els permeti fer una contractació indirecta complint amb la legalitat. Segons el republicà, aquesta és una mostra que només cal "voluntat per trobar la fórmula".
En la mateixa línia, la portaveu de la CUP, Ivette Casadevall, també ha lamentat que el president del Consell Comarcal de la Selva hagi convertit la gestió de menjadors en un assumpte "polític" i ha titllat la proposta de "totalment irresponsable". La cupaire ha lamentat que el retorn de competències arribi en un moment d'"incertesa" per a les famílies en la planificació del proper curs, ja que la crisi sanitària està fent replantejar com serà el retorn a les aules a partir de la tardor. A més, Casadevall ha retret a Balliu que el Departament prometés fer arribar "un informe jurídic" que servís per donar la gestió dels menjadors a les AMPA i AFA que volguessin.
Des del grup d'En Comú Guanyem també s'ha insistit en la necessitat de trobar una sortida conjuntament amb Educació. La seva portaveu, Maria Cristina Simó, considera que el retorn de competència a la Generalitat "no és estar al costat de les AMPA, és passar-se la pilota". Per això ha coincidit amb la resta de grups en esperar a l'informe jurídic que hauria promès enviar Educació en les properes setmanes per avalar els diferents tipus de contractacions en el servei de menjador.
Davant d'aquesta petició, Balliu ha reiterat la seva petició "d'un informe d'una autoritat nacional" que "habiliti" la gestió directa o indirecta dels càterings a les escoles públiques de la Selva. Un informe que no confia en què arribi, ja que també l'havia demanat la FAPAC fa més d'un mes i Educació encara no l'ha enviat. Per això, Balliu ha insistit en què la proposta del retorn de competències es basava en "un criteri jurídic i no pas polític".
"Pugna" entre JxCat i ERC
Per la seva banda, el portaveu de Cs, Miguel Ángel González, creu que el plenari d'aquest dimarts és el resultat d'una "pugna política" entre els dos partits que governen a la Generalitat. González ha lamentat que JxCat i ERC només sàpiguen "crear problemes on no n'hi havia" i els ha acusat de posar-se d'acord només "per incomplir les lleis".