Nervis i 'ganes d'arrasar' entre els més de 2.700 gironins que han començat la selectivitat

La prova de català ha presentat dos textos de Víctor Català i Bibiana Ballbè · La de castellà de Pio Baroja i Eduard Punset

Un total de 2.737 estudiants s'examinen a partir d'avui de les proves de la selectivitat a les comarques gironines. La xifra suposa un augment del 5,5% en comparació amb el 2011, quan ho van fer 2.594. La majoria, 2.054, fa els exàmens als centres de la Universitat de Girona (UdG), mentre que 254 els fan a Olot i 411, a Figueres. 8 estudiants de les comarques gironines s'examinen al tribunal específic de Barcelona.

Les proves d'accés a la universitat (PAU) han començat aquest dimarts amb l'examen de llengua castellana i literatura, i s'allargaran fins al dijous, dia en què acabaran amb el d'electrotècnia. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes -llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història o història de la filosofia, a més d'una matèria de modalitat. Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de Batxillerat -que compta un 60%- i la de les PAU -40% restant- podran accedir a la universitat sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la fase general. L'any passat van aprovar més del 94% dels alumnes.

Aquest dimarts, a 3 quarts de 9 del matí -un quart d'hora abans del primer examen- tots els alumnes ja estaven asseguts a les aules de la Facultat de Dret de l'UdG seguint, nerviosament, les explicacions sobre com havien de fer l'examen. Recordatoris d'última hora com, per exemple, que no oblidin posar l'etiqueta que els identifica, que tampoc s'oblidin d'omplir els apartats on especifiquen quin és el tribunal que els d'avaluar i que no poden fer l'examen amb llapis o bolígraf de coloraines.

Fora l'aula, les professores també nervioses perquè posen a prova els continguts que els han ensenyat durant dos anys. "Nosaltres patim perquè arribin a temps, a partir d'aquí ja no podem fer res més, ja dependrà del que hagi après cadascú", ha explicat l'Helena, professora de llengua i literatura castellana de l'IES Montilivi. Els mestres no veuran les preguntes i sabran quines possibilitats tenen els seus alumnes fins mitja hora després de començar l'examen. "Els alumnes deien que havien vingut amb ganes d'arrasar, esperem que així sigui", ha comentat la professora en el moment en què els seus alumnes han obert l'examen per triar entre un text d'Eduard Punset o 'El árbol de la Ciencia' de Pío Baroja.

Els continguts de català i castellà

El primer examen ha estat el de llengua castellana, on es podia escollir entre analitzar un fragment d''El árbol de la ciencia', de Pío Baroja, o un text d'Eduard Punset. Els alumnes que s'han decantat per Pío Baroja, una de les lectures obligatòries del curs, han hagut de redactar un text al voltant dels valors i els arquetips de la publicitat, mentre que els que han apostat per Punset, han hagut d'escriure sobre la comunicació oral i escrita.

Pel que fa als continguts preguntats a l'examen de llengua catalana, es podia escollir entre un fragment de 'Drames rurals' de Víctor Català o un article de la periodista Bibiana Ballbè sobre Nova York, les estrelles i els diamants. Alguns dels examinats, com Ivette Bas, comentavent entre passadissos i a l'espera de fer més proves que el de català li havia anat millor que el de castellà perquè "era més fàcil", mentre que d'altres estudiants, com Maria Cruz, defensaven que era tot el contrari, que el més fàcil era el de llengua castellana.

Dues modificacions respecte altres anys

Les dues proves de llengua catalana i castellana han transcorregut amb total normalitat i sense incidències, segons ha assenyalat el coordinador de les proves a la UdG, Pepus Daunis Estadella, que ha explicat que s'ha començat de forma puntual.

La previsió d'una possible vaga de transports i la conseqüent possibilitat de retards amb l'arribada dels alumnes ha obligat als diferents tribunals a acordar dues modificacions respecte altres edicions. La primera, ha estat la de no permetre als alumnes sortir mitja hora després que hagués començat la primera prova i per tant tots els estudiants s'han hagut de quedar a dins de l'aula mentre ha durat l'examen.

La segona modificació, també relacionada amb la vaga que finalment s'ha desconvocat, ha consistit en no lliurar els exemplars dels exàmens a la premsa ni al personal dels centres fins al final de la jornada del matí i el de la tarda. "Per assumir possibles incidències i retards vam acordar no lliurar examens abans", explica Pepus. Per altra banda, ha destacat que les absències d'alumnat han estat molt poc importants, la majoria per malaltia, i ha recordat que aquests hauran d'examinar-se en un tribunal anomenat d'Incidències la propera setmana.
  • L'estudiant Ivette Bas reconeix que el de català li ha anat millor que el de castellà © ACN
  • Bas explica què els hi han preguntat a l'examen de català © ACN