L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ha posat en marxa una campanya de seguiment de les persones grans del municipi que viuen soles, un dels col·lectius amb més risc davant la pandèmia del coronavirus.
El contacte es fa telefònicament des de l'àrea de Gent Gran, per part de personal municipal encapçalats per la regidora de l'àrea, i s'adreça principalment a persones de més de 70 anys que estan soles a casa seva i que possiblement no compten amb ajuda familiar.
En total s'han comptabilitzat al municipi 724 persones amb aquests condicionants, que durant aquests dies se'ls està trucant, amb l'objectiu de poder saber en quina situació es troben i poder-los donar tot aquell suport que requereixin durant aquest període de confinament.
En el moment del contacte telefònic se'ls pregunta totes aquelles necessitats que puguin tenir, relacionades amb el seu estat de salut, medicació, alimentació o de la llar, així com si tenen algun familiar o persona d'amistat amb la qual puguin contactar per a poder assegurar sempre un referent davant qualsevol necessitat o urgència.
Després de realitzar la consulta telefònica l'Ajuntament de Palamós gestiona aquelles necessitats que s'hagin pogut detectar, aplicant recursos propis o bé derivant-ho aquells serveis més especialitzats (hospitalaris, assistencials, etc) que calgui en cada cas.
Aquesta atenció però no acaba aquí, ja que en bona part dels casos l'àrea de Gent Gran segueix fent un acompanyament a aquestes persones, amb trucades sovintejades que permeten seguir mantenint el contacte, aportant en aquest cas una part més emocional i de companyia a aquestes persones que han d'afrontar el confinament soles a casa seva.
Serveis de subministraments i potenciació de la teleassistència
En aquesta línia cal destacar que l'Assemblea local de Creu Roja i l'Ajuntament de Palamós han coordinat la posada en marxa d'un servei que permet garantir el subministrament d'aliments, productes de farmàcia o d'higiene, a persones grans, discapacitades i vulnerables del municipi, que es veuen afectades per les mesures de confinament.
Aquest servei s'adreça precisament a aquelles persones del municipi que acreditin aquesta situació i condicions, visquin soles i que no tingui xarxa familiar que els pugui atendre.
A banda l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut), ha potenciat el seu Servei Local de Teleassistència, la qual cosa suposa també poder ampliar i reforçar encara més el seguiment acurat de la gent gran o de les persones vulnerables que viuen soles, en coordinació amb els serveis socials municipals.