El Consell Comarcal de la Garrotxa preveu tenir instal·lades càmeres amb lectors de matrícules als principals accessos de set municipis abans de finals d'any. Es tracta d'una prova pilot que va començar a caminar el 2016. Se n'instal·laran un total de tretze als següents municipis: Maià de Montcal (1), les Planes d’Hostoles (2), les Preses (2), la Vall de Bianya (2), Sant Jaume de Llierca (2), Besalú (1) i Sant Joan les Fonts (3). Fins fa poc també s'incloïa Sant Feliu de Pallerols però el nou equip de govern ha decidit no participar-hi.
El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, ha lamentat que la mesura, que contribuirà a reforçar la seguretat al territori, no hagi convençut a tots els municipis. "És una actiu més per controlar la delinqüència i una eina que va molt bé per als Mossos d'Esquadra per detectar entrades i sortides de vehicles sospitosos", ha subratllat. Les tretze càmeres s'instal·laran als principals accessos per cobrir zones urbanes i també polígons industrials.
Reixach assegura que s'han fet tots els esforços per incloure a tothom però que, en veure que no podia ser, van creure convenient tirar-ho endavant per no endarrerir-ho més. I ha afegit que amb les mateixes tretze càmeres amb lectors haurien pogut cobrir molt millor tot el territori. Tot i això, no descarten que més endavant es puguin incorporar més municipis.
Una prova pilot
El sistema permet captar imatges a temps real de les matrícules dels vehicles. Les imatges s'enviaran a les oficines dels Mossos d'Esquadra a Sabadell des d'on es guardaran i i gestionaran. Cada municipi participant, a més, haurà de signar un conveni amb el Departament d'Interior.
Aquesta és una prova pilot que s'ha fet amb la coordinació dels Mossos d'Esquadra i la conselleria d'Interior. És la primera implantació de lectors de matrícula que es fa a nivell supramunicipal a comarques gironines. Per facilitar el procés, es va decidir fer una compra agregada del material mitjançant un sol concurs públic. Finalment, però, serà un lloguer de càmeres per evitar que la tecnologia quedi obsoleta. L'empresa que guanyi el concurs assumirà també la despesa del manteniment i reparació per un període de cinc anys per un import màxim de 260.000 euros. El cost es repartirà entre els diferents municipis participants.
El concurs es traurà a licitació després que el ple del Consell Comarcal n'aprovi el plec de clàusules el mes vinent. Des de l'ens comarcal s'han assumit els 9.000 euros que han costat els estudis tècnics previs dels vuit municipis que hi estaven interessats.