Banyoles presenta 150 activitats culturals pel darrer trimestre de l'any

Parking Shakespeare, MARO, Paula Jornet o Marco Mezquida, entre els noms destacats

La punta de l’Iceberg, amb les actrius Patrícia Bargalló i Paula Jornet, el pianista Marco Mezquida o la cantautora portuguesa MARO són alguns dels protagonistes de la nova programació que Cultura Banyoles ha presentat avui per al darrer trimestre d’aquest 2024. Les entrades per a la programació d’arts escèniques i musicals es podran comprar a partir de demà divendres a través de la pàgina web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat).

L’Auditori l’Ateneu de Banyoles ha acollit aquest vespre la presentació de la nova programació de Cultura Banyoles per aquest darrer trimestre de l’any. La presentació, que ha gaudit l’actuació del grup musical banyolí, Bivac, ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural municipal que es podrà veure des de finals de setembre fins a les festes de Nadal i Reis als diferents equipaments culturals de la ciutat amb propostes d’arts escèniques i musicals, així com de la biblioteca, de patrimoni cultural, dels museus i de festes.

Miquel Cuenca, regidor de Cultura, Patromoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles ha destacat que “durant aquesta tardor i principi d’hivern gaudirem de més de 150 activitats i propostes de tot tipus, que més enllà de les ja consolidades en temporades anteriors, també n’apareixen de noves com són els cicles ‘Jo també’ i ‘BiblioSTEAM’, de la Biblioteca; col·laboracions amb més entitats i festivals com ‘El Generador’ i el ‘FlamenGI’, a més de repetir una proposta tan exitosa com van ser les visites guiades al nou Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles”.

Arts escèniques

La nova programació d’arts escèniques per aquesta tardor inclou la comèdia de Shakespeare, Molt soroll per no res, a càrrec de la companyia Parking Shakespeare, que es podrà veure el diumenge 6 d’octubre a les 6 de la tarda a La Factoria d’Arts Escèniques.

El mes de novembre arribarà Els ossos de l’irlandès que sota la direcció de Victor Borràs i amb els actors Ivan Benet, Norbert Martínez i Ernest Villegas porten una comèdia negra que s’emmiralla en les dramatúrgies que se centren en el món rural amb esperit de thriller nòrdic. El text va ser guardonat amb els premis Quim Masó 2022 i Frederic Roda 2022, a més de rebre el suport a la creació de la Sala Beckett el 2020. L’obra arribarà a Banyoles el 8 de novembre a les 8 del vespre, al Teatre Municipal.

Per altra banda, el 22 de novembre a les 8 del vespre, en aquest cas des de La Factoria d’Arts Escèniques arribarà un dels plats forts de la programació teatral d’aquesta tardor: La punta de l’iceberg, una obra interpretada per Patrícia Bargalló i Paula Jornet. Aquesta és un espectacle immersiu i sensorial a través del despertar del desig i la importància del plaer, en el qual el públic viurà de primera mà històries i situacions basades en experiències reals que li permetran preguntar-se sobre la seva pròpia vida eròtica.

Coincidint amb la Festa Major de Sant Martirià, al Teatre Municipal a l’octubre s’estrenarà la producció teatral de Cultura Banyoles d’enguany. Dirigida de nou per l’actriu banyolina Andrea Portella, es podrà veure A les palpentes, una versió adaptada de l’obra “Black comedy” de Peter Shaffer i amb un equip d’actors i actrius banyolins de diferents companyies. Al desembre, arribaran les propostes municipals de Nadal amb Scrooge (Factoria d’Arts Escèniques) i Els Pastorets de Banyoles (Teatre Municipal), les dues a càrrec de Cor de Teatre.

Programació musical

La programació de músiques modernes a l’Auditori de l’Ateneu arribarà el dissabte 9 de novembre, amb l’actuació de la portuguesa MARO, que abans d’actuar a Barcelona, Madrid i València, farà aturada a Banyoles, acompanyada dels guitarristes Pau Figueres i Darío Barroso.

Pel que fa a música clàssica, el 5 d’octubre tindrà lloc el darrer dels concerts de la residència artística de Cosmos Quartet, Evolucions, un concert que s’iniciarà amb un quartet de Haydn, considerat el pare dels quartets de corda, es passarà pel postromanticisme i dodecafonisme de Webern, i s’acabarà amb l’imaginatiu i brillant segon quartet de Britten escrit just després del final de la Segona Guerra Mundial.

De la mà de Joventuts Musicals de Banyoles arribarà un altre dels noms destacats de la nova programació cultural: Marco Mezquida, que el diumenge 27 d’octubre tornarà a Banyoles, en aquest cas acompanyat pel contrabaixista japonès Masa Kamaguchi i el bateria banyolí Ramon Prats, per presentar Tornado, un àlbum de contrastos, que alterna paisatges sonors suaus i delicats, amb grans explosions volcàniques creatives. El 23 de novembre es podrà veure el grup Con-fusión Project que presetnarà un espectacle interpretatiu en què la flauta travessera, el piano, el baix elèctric i la percussió tenen tots un paper protagonista i s’intercalen el lideratge mostrant la rítmica dels diferents pals flamencs.

Programació de cinema

L’Auditori de l’Ateneu continuarà aquest darrer trimestre de l’any oferint una programació estable de cinema amb les propostes del Documental del Mes i del Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia de Cinema en Català amb el suport de la Generalitat i les diputacions catalanes.

En aquest sentit, es podrà veure la gran pel·lícula catalana del moment: Casa en flames, i també continuaran les propostes de cinema familiar que han tingut molt bona acollida. A més d’aquest cicle, la programació de cinema també inclou projeccions extraordinàries com Canigó 1983 (29 de setembre) o Els colors del blanc (30 de novembre).

Teatre familiar

La programació de teatre familiar torna a ocupar un espai important en aquest darrer trimestre de l’any. El pròxim 21 de setembre a 2/4 de 5 de la tarda tindrà lloc la Festa d’inici de la temporada de TTela que, de nou, portarà diferents propostes a la ciutat. En el marc de la Festa Major hi haurà tres propostes destacades: Embolic de la ‘Cia Pau Palaus’ que oferirà dues funcions, el dissabte 19 i el diumenge 20 d’octubre a La Muralla, la mateixa companyia oferirà Zloty, en aquest cas des del Teatre Municipal, el dissabte 19 d’octubre. També el dissabte arribarà Madame Lumiére de ‘La Menuda’ a l’Auditori l’Ateneu de Banyoles

Altres propostes destacades seran Safari de ‘Cia La Baldufa’ amb una doble funció el 10 de novembre a les 12 del migdia i les 5 de la tarda, al Teatre Municipal. Ja en el marc de les activitats de Nadal ‘Festuc Teatre’ oferirà La llàntia meravellosa, el diumenge 22 de desembre a Factoria d’Arts Escèniques, amb dues funcions a les 12 del migdia i a les 5 de la tarda.

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’iniciarà demà divendres, a partir de les 10 h i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament.

‘Ultrasons’ al Museu Darder i noves visites guiades al renovat Museu Arqueològic

Les activitats destacades de Museus de Banyoles per aquest darrer trimestre de l’any inclouen l’exposició temporal “Ultrasons, de la natura a la medicina” produïda pel Servei de Diagnòstic per la Imatge Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. La inauguració tindrà lloc el divendres 20 de setembre a les 7 de la tarda i es podrà visitar fins el 12 de gener de 2025. Compta amb diverses activitats paral·leles, com visites guiades, tallers i xerrades.

El dia 12 d’octubre tindrà lloc l’activitat ‘Posa’t les ulleres: Vilauba en 3D’, emmarcada en les Jornades europees de patrimoni. El 26 d’octubre s’ofereix ‘Beu-te el museu... amb Mas Pòlit’, al Museu de la Vida Rural de Vilademuls, on a través del maridatge de vins del Celler Mas Pòlit i una visita guiada al museu es farà un repàs a la vida rural i a les maneres de fer vi dels nostres avantpassats i d'ara.

D’altra banda, després de l’èxit de les visites guiades al reformat i ampliat espai del Museu Arqueològic que es van fer durant les Festes d’Agost, es repetiran coincidint amb la Festa Major de Sant Martirià. Els dies 20 i 21 d’octubre es tornaran a oferir per conèixer el nou espai abans no s’hi instal·li la nova museografia.

Museus de Banyoles continuaran també amb la programació habitual d’activitats als diferents equipaments patrimonials de la ciutat, amb activitats adreçades tant al públic adult com al familiar. A més, també s’han organitzat noves propostes per als Dijous Culturals i les Tardes de Ciències.

Dues novetats a la programació de la biblioteca

Pel que fa a la biblioteca, aquest trimestre es reprendrà la programació estable amb les activitats per al públic familiar, amb L’hora del conte, el Biblionadons i l’Story Time, així com els clubs de lectura, tant per a adults com infantil, i les presentacions mensuals al Museu Darder de novetats literàries, de còmics o de revistes que tinguin una vinculació amb Banyoles i comarca o per la seva importància.

Una de les dues grans novetats són les tres conferències emmarcades en el projecte BiblioSTEAM per fomentar el coneixement científic i tecnològic al públic juvenil i adult. Inclou diferents activitats amb rigor científic i amb sentit crític i actiu. Un cicle de conferències que compta amb el suport de Diputació de Girona i l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica i la col·laboració d’Astrobanyoles.

L’altra novetat de la programació de la biblioteca és el cicle de 6 Contes-Tallers sensorials adreçats a infants de 4 a 8 anys, amb discapacitat cognitiva i funcional titulat ‘Jo també’ i que conduirà Rosa Romanillos, especialista en l’atenció a la diversitat funcional i cognitiva. L’aforament és limitat a 7/8 infants i el seu acompanyant i el primer conte-taller es farà el dissabte 28 de setembre a les 12 del migdia.