El 38è Festival Castell de Peralada programa 14 espectacles i grans noms de lírica, clàssica i dansa

El certamen dedica una nit temàtica al cineasta Pedro Almodóvar que signa el cartell d'enguany

Després de la gran acollida de l'edició de Pasqua, el 38è Festival Castell de Perelada presenta per a aquest estiu una proposta cultural que reuneix prop d'una quinzena d'espectacles protagonitzats per grans noms de la lírica, la clàssica i la dansa.

La programació es complementa amb un cicle d'activitats i diàlegs sota el nom de Confluències Artístiques, les activitats del Campus Peralada i una exposició a la biblioteca del Carme amb obres i objectes de Pedro Almodóvar com a gran protagonista.

El projecte de construcció del nou auditori, que tal com ha explicat el director del festival Oriol Aguilà, "segueix caminant", ha propiciat als organitzadors presentar un any més una programació amb un format reduït de públic.

El pressupost és de 2,2 milions d'euros (MEUR), una xifra que segons ha detallat el director engloba tota l'activitat. Aguilà ha posat en valor aquest matí que el certamen hagi exercit de "model d'inspiració" d'altres festivals i ha defensat que es tracta d'una aposta que "ofereix espais creatius forma de la zona de confort d'altres de més habituals" que es poden veure al llarg de l'any.

També ha posat l'accent en el procés de creació i en la possibilitat que els festivals siguin "un laboratori" on el públic tingui la complicitat de venir a "descobrir coses noves". Pel que fa a l'edició d'aquest 2024 ha assegurat que el cartell compta amb noms "de luxe" provinents de la lírica i la clàssica, i que actuaran aquest estiu en els diferents espais habilitats.

Obrirà el certamen el gran tenor polonès Piotr Beczała, qui torna al mateix escenari on va debutar el 2013, també amb un recital líric. Ho farà el 19 de juliol, en aquesta ocasió amb un recital al costat de la pianista Sarah Tysman, dedicat en la primera part al compositor Piotr Ilitx Txaikovski i una segona part amb grans àries d'òpera de Moniuszko, Dvorák, Verdi i Puccini.

Sarsuela, grans àries d'òpera i una nit rossiniana arriben de la mà de tres grans intèrprets femenines. El 26 de juliol, la soprano Sonya Yoncheva i el baríton Ismael Jordi, acompanyats al piano per Rubén Fernández Aguirre, presenten 'Pasión', un programa de romances populars i amb els duets de sarsuela més representatius dels grans mestres d'aquest gènere líric. L'endemà, la soprano napolitana Anna Pirozzi, juntament amb un quartet de corda i amb Sophia Muñoz al piano, interpretarà un programa d'àries d’òpera de Donizetti, Bellini, Verdi i Leoncavallo, amb una atenció especial al mestre de les emocions, Giacomo Puccini.  

D'altra banda, la nit del 5 d'agost comptarà amb la soprano catalana Sara Blanch i el baríton italià Pablo Bordogna com a protagonistes. Al costat d'un dels millors 'buffi' de la seva generació i amb Giulio Zappa al piano, retran homenatge al brillant compositor, el cigne de Pesaro, amb grans àries de les seves cèlebres òperes.

El Cor de Cambra del Palau sota la direcció de Júlia Sesé presentaran el 7 d'agost el concert 'Renaissance Reloaded'. Amb l'obra d'Helena Cánovas 'Intorno a due vermiglie e vaghe labbra', basada en un madrigal de Monteverdi al centre d’aquest programa, s'ha demanat a joves compositors i compositores que revisitin la polifonia i el contrapunt renaixentistes i els tornin a configurar a través del seu propi llenguatge.

Així doncs, el llenguatge musical de Xavier García Cardona, Joan Magrané, Carles Prat, Helena Cánovas i Josep Ollé dialogaran amb composicions d'Alonso Lobo, Maddalena Casulana i Claudio Monteverdi en un concert on no faltaran estrenes d'Aurora Bauzà i Pere Jou i un nou madrigal d'Anna Campmany.

A més, dos grans recitals de piano es donaran cita també a l'escenari del Carme. El jove pianista coreà Yunchan Lim arriba el 3 d'agost després que el seu debut la passada edició de Pasqua es veiés frustrat a causa d'una lesió.

El segon, la virtuosa i carismàtica pianista xinesa Yuja Wang, clourà la 38a edició d'aquest festival la nit de l'11 d'agost. Una edició en què també torna Jordi Savall, que presentarà el 30 de juliol 'El foc i les llàgrimes de les muses', un programa amb compositors i instrumentistes renaixentistes de l'era elisabetiana com Christopher Tye, William Byrd, Richard Nicholson o John Dowland.

Dansa al mirador del castell

El mirador del castell acollirà les propostes de l'art del moviment i l'òpera, per exemple de la mà de la companyia cubana Acosta Danza. Les nits del 26 i 27 de juliol es representarà 'Folcror', un espectacle de Carlos Acosta que se centra en les seves arrels cubanes, banyades en influències africanes, espanyoles, llatinoamericanes i europees.

L'altra gran cita amb la dansa i la creació tindrà lloc la nit del 10 d'agost. El coreògraf i ballarí Aleix Martínez presenta 'Terra llaurada', un encàrrec del Festival Perelada amb ballarins i creadors catalans i internacionals com Martí Paixà, Lorena Nogal, Albert Hernández o Aleix Martínez.

Nit de gran estrena amb òpera contemporània

Pel que fa a les estrenes, el gran esdeveniment del festival empordanès serà l'òpera de nova creació 'Don Juan no existe. Sobre lo que olvidamos y lo que permanece', de la jove compositora, guanyadora de la II edició del Carmen Mateu Young Artist European Award Opera and Dance, Helena Cánovas.

En coproducció amb el Gran Teatre del Liceu, el Teatro Real i el Teatro de la Mestranza, la compositora vol retre homenatge a través del personatge de Carmen Díaz de Mendoza Aguado a totes aquelles dones que han estat esborrades de la història pel simple fet d'haver nascut dones.

Amb llibret d'Alberto Iglesias, direcció d'escena de Bàrbara Lluch i direcció musical de Jhoanna Sierralta, el repartiment el formen la soprano Natalia Labourtette, el tenor Pablo García-López i el baríton David Oller, mentre que la música la interpretarà el Cosmos Quartet amb la saxofonista Elena Otero i el percussionista Miquel Vich.

L'univers Almodóvar al Festival Perelada

En una edició en què el cartell del festival el signa Pedro Almodóvar, el Festival Perelada en coproducció amb ClàssicAnd presenten el 20 de juliol, de la mà del director d'escena Joan Anton Rechi, l’'espectacle musical 'Pasión Almodóvar'. Es tracta d'una proposta única amb la veu de Pasión Vega on la cantant oferirà un recital amb cançons extretes de les pel·lícules del gran director manxec i que esdevindrà un homenatge a l'univers sentimental i emocional del cineasta a través de les cançons que conformen la banda sonora de la seva filmografia.

Així mateix, el festival presentarà a la biblioteca del Carme, del juliol al desembre del 2024, 'Vida detenida & Waiting for the Night', del mateix Almodóvar, una exposició formada per una sèrie d'imatges que podrien ser tretes dels interiors de les seves pel·lícules. Durant la visita, es podrà veure una selecció d'aquests bodegons que aniran acompanyats d'objectes vinculats amb l'univers creatiu de l'artista exposats a les vitrines de la biblioteca del castell. Llibres, cartells de pel·lícules, storyboards i guions dialogaran amb la col·lecció de cartells.

Una experiència musical entre el celler i l'església amb tast gastronòmic

Com a novetat, el festival presenta dos concerts que tindran lloc entre el Celler Perelada i l'església del Carme, i que aniran acompanyats per un tast gastronòmic. Un d'ells serà 'La bella molinera' (Die schöne Müllerin), del compositor vienès Franz Schubert. El cantant Julian Prégardien i els actors Francesc Torrent i Maria Molins interpretaran aquesta història plena de simbolisme romàntic que presenta les vint cançons dividides en diversos actes.

La segona proposta va de la mà del quartet de saxos Kebyart, que presentarà un programa dividit en dues parts que s'emmirallen i estableixen un joc de diàlegs i correspondència entre elles. Obres de Jean-Philippe Rameau, Jörg Widman, Bach i Ravel compartiran programa amb una entrena absoluta i encàrrec del festival, del creatiu músic Marco Mezquida davant la imminent celebració dels 150 anys del naixement de Maurice Ravel.

Altres espais i activitats

Finalment, el festival ha programat una sèrie d'activitats al voltant de la programació a partir de l'epicentre de l'estrena de l'òpera d'Helena Cánovas i de la nit de dansa a càrrec d'Aleix Martínez. Així mateix, hi haurà una nova edició del Campus Estiu, un projecte educatiu nascut el 2016 amb l'objectiu d'apropar la cultura i l'art als més joves de les comarques gironines.