Girona liquida el projecte del 'Bloom' mentre el PSC reclama demanar ''responsabilitats''

L'oposició veu la nova modificació pressupostària de 3 MEUR com "un pedaç"

El ple municipal de Girona ha aprovat liquidar el conveni amb la UdG que tanca del tot la carpeta del projecte fallit del 'Bloom', el centre dedicat al 3D i a les tecnologies emergents que fa vuit anys va fer aigües. Aquest projecte, el del Clúster TIC Media, va costar 1,8 milions d'euros (MEUR), part dels quals procedents d'una subvenció europea.

Ara, l'acord amb el qual el consistori ha arribat amb la UdG recull que el Parc Científic entregarà tot aquell material 3D obsolet que encara custodia del 'Bloom'. I que l'Ajuntament estudiarà si pot donar-li un nou ús educatiu o bé destinar-lo als centres públics.

L'equip de govern, però, no s'ha escapat de les crítiques de l'oposició. Perquè Guanyem, Junts i ERC s'han quedat sols votant a favor de resoldre el conveni (la vicealcaldessa, Gemma Geis, no hi ha pres part per la relació que manté amb la UdG). El PP s'ha abstingut i tant Vox com el PSC hi han votat en contra.

La crítica més dura ha vingut per part dels socialistes. La seva regidora, Bea Esporrín, ha lamentat que "l'últim capítol del serial que ha suposat el bluf del 'Bloom' no es tanqui amb el desenllaç que esperàvem. Esporrín, sobretot, ha fet incís en tots aquells equips que es van perdre (135 objectes, entre els quals ulleres de realitat augmentada, tauletes, ordinadors, consoles i pantalles).

"Per la porta del darrere"

"El 'Bloom' va ser un projecte fallit i ple d'irregularitats amb la gestió del material", ha dit la regidora socialista. "Com pot ser que aquest acord faci la vista grossa en l'exercici d'aquestes responsabilitats municipals i resolgui el conveni amb la UdG per la porta del darrere?", s'ha preguntat Esporrín. També, criticant que quan l'actual alcalde era a l'oposició -aleshores, sota les sigles de la CUP- Lluc Salellas va criticar "el desgavell i el descontrol" al voltant del 'Bloom'. "Què li respondria el Salellas d'aquest 2024 al Salellas d'aleshores?", ha insistit la socialista.

El regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez, també ha posat l'accent en tot aquell material que es va perdre. Per a ell, no és de rebut que ara es digui que tots aquests equips "valguin zero perquè ja s'han amortitzat". "Caldria demanar responsabilitats, perquè des de l'Ajuntament no es van preocupar en absolut d'aquests béns comprats amb diners dels ciutadans; hi va haver una clara negligència", ha afirmat.

"Calia tancar aquesta carpeta"

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha posat en relleu que des d'un inici el nou equip de govern va mostrar "la voluntat d'afrontar" l'afer del 'Bloom' per intentar resoldre'l, perquè era "una carpeta que feia temps que estava oberta". "Calia tancar-la, i fer-ho en les millors condicions", ha afirmat.

L'alcalde ha explicat que el conveni permet que el Parc Científic i Tecnològic alliberi els espais on encara es guarda el material 3D que havia format part del 'Bloom', i que l'Ajuntament pugui destinar-lo a usos educatius "i a necessitats per a la ciutat". Salellas també ha fet incís que des del novembre de l'any passat, arran del concurs de creditors que va viure el Parc Científic, la fundació que gestionava el Clúster TIC Media està extingida, cosa que afegia un escull a l'hora de trobar una solució.

"Davant aquesta realitat i la situació de bloqueig en què es trobava l'antic material del 'Bloom', l'Ajuntament ha fet allò que era més necessari", ha afegit Salellas. "Hem actuat amb voluntat de tancar carpetes, posant llums i taquígrafs, i obrint un nou escenari que ens permet continuar treballant per a la ciutat", ha subratllat.

Injecció de 2,9 MEUR entre crítiques

L'equip de govern també s'ha quedat sol a l'hora de tirar endavant una injecció de 2,9 milions d'euros (MEUR) per a inversions al pressupost municipal. La gran majoria (en concret, 1,9 milions) surten del romanent de l'any passat; i la resta, de sobrants de projectes ja executats o que no es portaran a terme aquest 2024.

La regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu, ha posat en relleu que les diferents partides permetran "reforçar programes d'actuació que ja hi ha en marxa, destinar més diners a projectes estratègics o aportar estabilitat al pressupost". Entre aquelles obres i projectes que se'n veuran beneficiats, la regidora ha destacat el nou aparcament al Mas Gri, l'impuls del català, millores a escoles bressol, l'ampliació del centre d'acollida d'animals o els nous locals cívics a barris com Sant Narcís, Vistalegre, Montjuïc o l'Eixample.

Aliu també ha posat en relleu que, entre les partides, també hi ha la que permetrà allargar el lloguer de l'edifici Cartañà -una de les dues seus de l'institut Ermessenda- per al curs vinent.

Tant el PSC com Vox i el PP, però, no li han comprat el discurs. Perquè tota l'oposició en bloc ha votat en contra de les noves inversions, criticant que aquesta nova modificació del pressupost evidencia que els comptes municipals d'aquest 2024 van néixer coixos.

"És la quarta modificació pressupostària que ens porten, i tan sols som al mes de maig", ha dit la socialista Bea Esporrín. La regidora ha subratllat, a més, que les partides que ara canvien són "molt burocràtiques", que tan sols "posen pedaços" i que "també són un reflex clar de la situació que viu el tripartit, amb visions molt oposades sobre diferents temes que marquen les agendes de cada grup polític". Per últim, Esporrín també ha lamentat que, amb els canvis, el romanent de l'any passat quedi tan sols en mig milió d'euros.

El regidor del PP, Jaume Veray, també ha criticat que "cada dos per tres" es modifiquin els comptes d'aquest 2024. "Evidencia que l'equip de govern actua de manera precipitada i que no hi ha massa projecte de ciutat", ha dit. Una tesi que també ha posat en relleu el regidor de Vox, que també veu les modificacions com el mirall "de les discrepàncies i conflictes existents a l'equip de govern".

La regidora d'Hisenda els ha respost a tots ells dient que el pressupost és "un document viu" i que, per tant, "és legal" modificar-lo. "I ho farem si això ens permet millorar la vida dels gironins i actuar amb eficiència", ha subratllat.

Mirada LGTBI

D'altra banda, el ple de l'Ajuntament ha aprovat el Pla d'Igualtat intern que, com a novetat, incorpora la mirada LGTBI en el conjunt de les actuacions. L'objectiu d'aquest document és garantir i fomentar els principis d'igualtat de tracte i no-discriminació entre els treballadors i les treballadores del consistori, no només entre homes i dones sinó també entre les persones LGTBI. El contingut del nou pla es va pactar en la Comissió d'Igualtat de la Mesa de Negociació del personal del consistori.

"Volem una Girona que garanteixi la igualtat de tracte i per això és  important començar per l'Ajuntament mateix", ha ressaltat la regidora d'Igualtat, Justícia Social i Cooperació, Amy Sabaly. "Aquest pla ha de ser una eina al servei d'una ciutat més oberta i respectuosa", ha afegit.

El document, amb vigència fins al 2027, s'estructura en tres grans àmbits: diagnosi, pla d'acció i avaluació. Els objectius d'aquest document impliquen afavorir una administració diversa, feminista i igualitària en la representativitat i la presa de decisions i que, alhora, garanteixi  la igualtat d'oportunitats i la tolerància zero davant de qualsevol mena d'expressió de violència masclista i LGTBI-fòbica. En el pla d'acció es despleguen els objectius específics per a la consecució dels objectius generals, es prioritzen els àmbits d'intervenció i es dissenyen les mesures i accions més adients per a la seva implementació.

Ermessenda i VLT

El ple d'aquest maig també ha aprovat una moció ciutadana que han presentat les famílies de l'institut Ermessenda de Girona. El punt, que s'ha aprovat per unanimitat, recull que l'Ajuntament es compromet a mantenir les dues seus del centre -al casal Bisbe Cartañà i als barracons de Can Prunell- fins que el trasllat definitiu de l'institut a l'antiga fàbrica Simon "no es pugui fer en conjunt i amb les condicions òptimes". A més, la moció també compromet el consistori a no buscar "terrenys alternatius per a una ubicació provisional de les dues seus".

D'altra banda, al ple també ha tirat endavant una moció presentada per la Intersindical que reclama avançar per fer efectiu el pagament de la Valoració de Llocs de Treball (VLT) i demanar a l'Estat que flexibilitzi la norma per fer-ho possible. El text s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern, l'abstenció del PSC i el vot en contra de PP i Vox.

El tinent d'alcaldia de Recursos a la Ciutadania, Sergi Font, ha criticat "el topall" que suposa la llei espanyola, perquè, per una banda, obliga a fer una relació de llocs de treball i valorar quant ha de cobrar cadascun, però per l'altra "no permet que es pagui l'import pactat". Font, però, també ha posat en relleu que durant els darrers mesos el consistori ha avançat per fer efectiva la VLT, posant fi primer a les desigualtats que afectaven 750 treballadors i, a posteriori, "desjudicialitzant" aquelles demandes que hi havia interposades.

El tinent d'alcaldia també ha avançat que, en propers plens, espera portar un pla de pagaments que afecti quasi 200 treballadors més per acostar-los a allò que marca la VLT. "Per això, en poc menys d'un any, confiem aconseguir que quasi 1.000 persones de les 1.250 que formen la plantilla de l'Ajuntament s'hagin acostat a allò que marca la valoració", ha conclòs.