Endesa inverteix 95.000 euros en un nou transformador a Montilivi de Girona

La seva construcció ha permès eliminar l’aparell aeri del carrer d’Ullastret

Endesa està duent a terme els treballs per a reformar i millorar tecnològicament part de la xarxa elèctrica del barri de Montilivi, a Girona, amb l’objectiu de millorar i incrementar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric als seus clients.

La finalitat no és només modernitzar les infraestructures, sinó deixar-les preparades per poder absorbir més càrrega i, així, impulsar l’electrificació de la demanda, aspecte clau per accelerar el procés de descarbonització i facilitar la transició energètica. Els treballs suposen una inversió de 95.000 euros, aportats íntegrament per l'empresa.

Així, s’ha construït un nou centre de transformació al carrer de la Punta del Pi, que permetrà enllaçar-lo -mitjançant una línia subterrània de mitjana tensió- amb un altre de ja existent al barri, tot creant el que tècnicament s’anomena una anella elèctrica.

Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives. Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició del subministrament, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció del servei.

La nova unitat s’ha construït amb paràmetres d’última tecnologia, perquè disposa de cel·les encapsulades en un gas de característiques especialment aïllants, que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. L’aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic que hi hagi de treballar.

En aquest sentit, els treballs han comportat, a més, introduir també aquestes millores a l’altre centre de transformació, al qual també se l’ha dotat amb sistemes de telecomandament, és a dir, amb dispositius d’actuació remota que permeten controlar i maniobrar la xarxa a distància, des del Centre de Control de la companyia.

Aquesta característica fa que el temps de resposta sigui molt més ràpid en cas d’una eventual incidència, sigui quina sigui la causa, ja que agilitza la seva localització alhora que permet maniobrar la xarxa sense haver de desplaçar-hi personal. L’automatització permet reduir fins a un 20% el temps d’afectació.

Aquesta reforma ha permès desballestar l’antic punt de transformació aeri que hi havia al carrer d’Ullastret, i del qual s’alimentava aquest sector de Montilivi. El desmuntatge d’aquest aparell, que ja havia acabat la seva vida útil, suposa, a més, una important reducció de l’impacte visual de les infraestructures elèctriques al barri, ja que a partir d’ara totes les instal·lacions passen a ser soterrades, la qual cosa també comporta un benefici en seguretat, de cara al vandalisme i a les inclemències meteorològiques.