Enderroquen l'edifici de l'Escola de Vela de Platja d'Aro descalçat pels darrers temporals

S'hi crearà una rocalla per consolidar la duna en recessió

Platja d'Aro (Baix Empordà) ha iniciat, abans de les nou del matí d'avui, els treballs d'enderroc de l'edifici de l'Escola de Vela. L'Ajuntament ho ha accelerat després que dilluns algunes parets cedissin i se'n declarés l'estat de ruïna i l'emergència d'actuació.

Es preveu que l'enderroc i la retirada de runa es completi amb aquesta primera actuació, i que aviat es retiri també el formigó dels fomentats i es netegi la platja.

Pel que fa al tram arran de sorra entre el riu Ridaura i Port d'Aro que ara es troba tallat, l'alcalde Maurici Jiménez ha explicat que s'hi crearà una rocalla per consolidar la duna en recessió. L'activitat de l'escola es reprendrà les pròximes setmanes amb equipaments temporals o instal·lacions al Port d'Aro.

Edifici dels 80

L'edifici que s'està enderrocant va ser construït per l'Ajuntament de Platja d'Aro a mitjans de la dècada dels 80, "per fomentar l'activitat nàutica al municipi i apropar el mar als ciutadans". El consistori manté aquesta voluntat, tot i que és conscient que "no es pot recuperar l'espai original perquè les condicions meteoròlogues actuals fan que ja no es puguin construir edificis a la sorra".

En aquesta línia, Jiménez ha detallat que es reprendrà l'activitat nàutica de l'Escola de Vela les pròximes setmanes. De moment, l'Ajuntament preveu fer-ho amb equipaments temporals, sigui instal·lant mòduls mòbils o fent ús d'instal·lacions del Port d'Aro.

Actuació complementària al passeig marítim

L'enderroc va acompanyat d'una segona actuació que és la "consolidació dels accessos i la mobilitat" del tram de passeig marítim entre la desembocadura Ridaura i Port d'Aro. Aquesta serà, segona ha anunciat l'alcalde, "una obra molt similar a la que es va fer el 2020 a la zona nord del passeig, que havia estat afectat pel temporal Glòria". En concret, es tracta de consolidar la duna amb una rocalla que eviti que sigui envestida per les onades.  

En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que, després de la modificació, "caldrà actualitzar el projecte" de construcció d'una passera sobre el Ridaura, que unirà el passeig marítim de Platja d'Aro amb la zona del Port d'Aro i el sector Riuet, "per garantir que s'ajusta a la realitat de l'escullera després de les obres".

En línies generals, Jiménez ha dit també que el de Platja d'Aro "no és un cas aïllat", sinó que el canvi climàtic està afectant altres localitats de costa. Per això, considera que "caldrà repensar els projectes, perquè cal enretirar-se més del mar que fa uns anys". A més, ha recordat que fa temps que no tenen vent de llevant a la localitat i que, això ha provocat que el garbí, que bufa del sud-oest, hagi empès tota la sorra cap al nord, arribant a descalçar construccions com l'Escola de Vela.