Blanes (Selva) vol convertir-se en un referent cinematogràfic amb el Costa Brava International Film Festival que es farà entre l'11 i el 18 de maig al teatre de Blanes, la sala d'assaig i els multisala OCINE.
Entre els tres espais es projectaran totes les obres seleccionades per la primera edició del festival. Es tracta de 140 curtmetratges i 40 llargs més que 80 persones han seleccionat d'entre les 4.500 obres presentades de 122 països diferents.
L'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, ha destacat que hi ha una "àmplia presència" internacional i celebren l'interès que ha despertat el certamen arreu del món. De totes les obres seleccionades, ara hi haurà un jurat que escollirà les obres premiades en 25 categories diferents.
El veredicte, però, no es decidirà fins el 17 de maig quan el jurat es reuneixi. Els premiats s'anunciaran l'endemà, el 18 de maig, en la gala de clausura del festival i d'entrega de premis. L'acte estarà presentat per l'actor i humorista Pep Plaza.
D'entre totes les categories, n'hi ha sis que tenen una dotació econòmica. Es tracta de les millors obres en llengua catalana, a nivell espanyol i internacional per als curtmetratges i també en llargmetratges. La resta de premis estaran reconeguts amb una escultura feta per Jordi Coll. L'escultor explica que ha intentat combinar elements icònics de Blanes, com Sa Palomera amb una pel·lícula que s'enfila amunt.
Tres premis honorífics
Per altra banda, el festival entregarà tres premis honorífics. El primer d'ells serà pel muntador Amado Carreras, qui ha participat en obres com 'La Rossa del Bar', 'La Senyora' o 'Històries de la Puta Mili'. Carreras es va morir aquest hivern, però abans el govern local ja va comunicar-li que li donaria el premi en el festival. En homenatge a Amador Carreras, a partir d'ara el guardó per distingir els professionals tècnics portarà el seu nom. El premi d'honor a divulgació del cinema serà per a Cayetana Guillén-Curevo, per la seva tasca al capdavant del programa 'Versión Española' de RTVE des del 1998.
Per últim el premi honorífic a la trajectòria serà per a l'actriu Mònica Randall. La seva trajectòria acumula una quarantena d'obres que va arrencar amb 'La Revoltosa' el 1963 i que sempre serà recordada pel seu paper de Mercè a 'La escopeta española'. Els premis honorífics es donaran en la gala d'obertura del festival cinematogràfic el dia 11 de maig al teatre de Blanes.
Activitats complementàries
A banda de la projecció de les obres seleccionades, el festival de Blanes comptarà amb diverses activitats complementàries. El tinent d'alcalde, Jordi Calvet, ha detallat que volen que el municipi "s'encomani de l'ambient cinematogràfic". Per això es faran dues exposicions de pintura (una d'Andreu Buenafuente i una altra de Javier Mariscal) i una de fotogràfica sobre els rodatges que s'han fet a Blanes.
El dia 11 s'organitzarà una 'flashmob' que vol mobilitzar tota la població i també els visitants que passegin pel municipi aquell dia. L'endemà, dia 12, també hi ha una convocatòria per participar a la 'zombiewalk' on alumnes dels instituts s'oferiran a maquillar tots els participants per aconseguir una imatge terrorífica de morts vivents omplint els carrers de Blanes. Al llarg de tota la setmana es faran presentacions de llibres i xerrades amb el cinema com a nexe comú.
També organitzaran un concurs de curtmetratges en què els participants hauran d'enregistrar els seus clips en tan sols 24 hores i hi haurà un concert on el públic podrà gaudir de diverses bandes sonores que han passat a la història.
El festival compta amb la col·laboració de restaurants i establiments. Per una banda, diversos hotels i càmpings ofereixen descomptes d'allotjament per aquells qui vinguin a veure el festival. Per altra banda, els restaurants serviran menús ambientats en el cinema i els comerços han organitzat un concurs d'aparadors.